Hlavní obsah

Koalice ve Varech nefunguje, bude se jednat o nové

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Ve vedení města Karlových Varů lze zřejmě už v nejbližších týdnech očekávat změny. Stávající koalici K20, kterou dosud tvořila pouhou těsnou většinou dvaceti hlasů v 38 členném zastupitelstvu Karlovarská občanská alternativa (KOA), Alternativa, TOP 09 a hnutí O co jim jde?! (OCJJ?!), totiž odmítl nadále podporovat její člen Jiří Kotek (Alternativa). Koalice nebyla v úterý ráno schopná prosadit ani program jednání karlovarského zastupitelstva.

Foto: Profimedia.cz

Mlýnská kolonáda v Karlových Varech

Článek

Kotka K20 před letními prázdninami odvolala z funkce prvního náměstka primátora kvůli nespokojenosti se stylem jeho práce. Vyčítala mu především, že nekoordinoval své kroky s ostatními členy vedení města. Nyní dosavadní koalice disponuje bez Kotka pouze 19 hlasy, takže není schopna v zastupitelstvu cokoliv prosadit.

Opoziční ČSSD se pokusila stávající vedení města na úterním jednání karlovarského zastupitelstva odvolat, ale to se jí nepodařilo. Pro odvolání primátora Petra Kulhánka (KOA) bylo jen šest zastupitelů z 35 přítomných.

Další opoziční strana ODS žádala kvůli politické krizi nové komunální volby. Primátor se ale chystá okamžitě zahájit koaliční jednání, z kterých by vzešlo nové vedení města. Oslovit chce všechny politické strany v karlovarském zastupitelstvu, ale přitom žádnou z nich dopředu neupřednostňuje. Zatímco OCJJ?! by zachovala spíše stávající koncept koalice, šéf zastupitelů TOP 09 Michal Toufar připustil ideovou stranickou blízkost s ODS.

Kotka v září na postu prvního náměstka primátora nahradil Jaroslav Růžička (Alternativa), podle kterého Kotek od té doby se stranou nekomunikuje a hlasuje jinak, než se Alternativa dohodne. Kotek vysvětluje svůj odmítavý postoj k stávající koalici tím, že zamítla splnit všechny jeho požadavky na další fungování K20. Mezi jinými například na odvolání tajemníka Jakuba Kaválka či na podání žalob v souvislosti s nakládáním s městským majetkem minulým vedením města, které tvořila ODS a ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám