Hlavní obsah

Zemřel spisovatel a politik Jiří Gruša

Během operace srdce zemřel v pátek v Německu český básník, spisovatel a politik Jiří Gruša. Bylo mu 72 let. Významný představitel českého disentu po pádu komunistického režimu působil jako diplomat a později i jako ministr školství.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Gruša

Článek

Gruša žil v Německu a tam také zemřel během kardiochirurgického zákroku, řekl ČTK předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček.

Pardubický rodák Jiří Gruša se prosadil jako básník, prozaik a překladatel, ale i jako diplomat a politik. Byl významnou osobností disentu a signatářem Charty 77. V letech 1969 až 1970 byl stíhán za uveřejnění osmi kapitol z románu Mimner v časopisu Sešity.

Spoluzakládal časopis Tvář a je autorem významného samizdatového románu Dotazník, za jehož vydání byl v roce 1978 dva měsíce vězněn ve vazbě. V roce 1981 byl během svého pobytu v USA zbaven čs. občanství a zpět do země se vrátil v roce 1990. Mezitím pobýval zejména ve Spolkové republice Německo.

Po návratu působil jako velvyslanec v Německu a Rakousku, v letech 1997 až 98 zastával post ministra školství jako nestraník. V roce 2003 byl jmenován prezidentem mezinárodního Pen klubu. Mezi lety 2005 až 2009 byl ředitelem Diplomatické akademie ve Vídni. Byl nositelem vysokého německého státního vyznamenání Záslužného kříže s hvězdami.

Při překladech se zaměřil na díla Franze Kafky či Rainera Maria Rilkeho. Mj. dokázal zaujmout básnickou tvorbou psanou v němčině, např. Der Babylonwald a Wandersteine. Napsal i slabikář Máma, táta, já a Eda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám