Hlavní obsah

Klaus ocení karikaturistu Vladimíra Renčína

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medailí za zásluhy ocení zítra podle informací Práva prezident Václav Klaus při příležitosti státního svátku i Vladimíra Renčína, karikaturistu, s jehož kresbami a komentáři k nim se každý den setkávají čtenáři deníku Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Renčín

Článek

Jeho nesčetní příznivci si zanedlouho připomenou jeho sedmdesátiny. Narodil se 6. prosince v Pečkách, už přes šedesát let však sídlí v Hradci Králové, odkud se mu od roku 1962, kdy otiskl první kreslený vtip v Mladém světě, daří oslovovat celý národ.

„Obdivuji lidi, kteří nejsou blbí, mají energii, kterou umějí mnohonásobně znásobit a poslat dál do světa, jsou to osobnosti a přitom zůstávají ,lidsky‘ normální. K nim Vladimír bezesporu patří,“ řekl o něm jiný kreslíř, Petr Urban.

Humorista Renčín se postupem času proměnil nejen v komentátora, ale i filozofa, který s ironickým úsměvem glosuje hemžení ve středu Evropy i jinde. Vyvolává úsměv i zamyšlení. Přitom bez krajností, jakkoli se mohou někomu jevit karikatury jakoby „na hraně“.

Podle informací Práva vyznamená prezident medailí Za zásluhy mj. i Jiřího Srnce, zakladatele Černého divadla, a překladatele a shakespearologa Martina Hilského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám