Hlavní obsah

ČSSD řeší, kam s Paroubkem a Šlégrem. Nejspíš skončí u zdi

Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Václav Lang
Aktualizováno

Bez ohledu na to, z jaké a do jaké partaje v průběhu volebního období přešli, mohou si poslanci přeběhlíci připadat v české Sněmovně jako zavrženíhodní odpadlíci. Výsledek přeběhlictví totiž vedle případné změny hlasovacích poměrů v komoře spočívá i v tom, že s takovými lidmi nechtějí jejich kolegové z rodné strany sedět pohromadě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Pravidelně tak přichází na řadu nedobrovolné stěhování z poslaneckých lavic v lůně strany, za kterou kandidovali, někam jinam. A tak trochu podle zásad revolučnosti většinou končí přeběhlíci a odpadlíci u zdi. Tedy přesněji řečeno v posledních řadách poslaneckých lavic u zdi.

Po véčkařských odpadlících Kristýně Kočí, Jaroslavu Škárkovi a Stanislavu Humlovi čeká toto stěhování také dva bývalé sociální demokraty - Jiřího Paroubka a Jiřího Šlégra, kteří stranu opustili. Kde budou usazeni, ještě není jasné, jisté je pouze to, že sociální demokraté hledají vhodné místo, kam dva své bývalé členy odsunout. Nikdo z členů klubu ale o stěhování nechce mluvit.

Moc možností se ale nenaskýtá. Buď zasednou v houfu komunistů, anebo v blízkosti véčkařských poslanců. „Ať je k nám klidně posadí, nám to nevadí, každý poslanec má právo na své místo v jednacím sále,“ okomentoval delikátní situaci šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Žertem pak dodal, že klidně se mohou přestěhovat i k véčkařům, aby tak posílili „tvrdé odpadlické jádro“.

Každopádně o případném přesunu poslanců z lavice do lavice bude muset rozhodnout celá Sněmovna hlasováním. Nebývá přitom zvykem, že by poslanci nevyhověli klubu, který se chce svých odpadlíků či přeběhlíků zbavit.

Pětice odpadlíků tohoto volebního období přitom není jediná, která musela své lavice změnit. Jen v minulém volebním období stihnul stejný osud sociálnědemokratické přeběhlíky Michala Pohanku, Miloše Melčáka či Petra Wolfa, anebo rebely ODS Vlastimila Tlustého a Jana Schwippela.

Paroubkův projekt má první stoupence

Nová strana Jiřího Paroubka Národní socialisté - levice 21. století (NS-Lev 21) eviduje první členské přihlášky. Podle mluvčího strany Tomáše Sazimy je jich však zatím zhruba kolem stovky. Nyní se čeká, zda se k NS-Lev 21 připojí také Česká strana národně socialistická 2005 (ČSNS 2005).

Počátkem října odešel Paroubek od sociálních demokratů, aby následně oznámil vznik nové strany. O členství v ní již zažádali první uchazeči. „Podle mého odhadu je jich kolem stovky,“ řekl Novinkám mluvčí NS-Lev 21 Tomáš Sazima s tím, že přesné číslo není k dispozici.

„Není to špatný výsledek,“ zhodnotil Sazima. „O nějakých očekáváních jsme se ani nebavili.“

NS-Lev 21 čeká 26. listopadu ustavující sjezd. Je pravděpodobné, že se strana sloučí s ČSNS 2005. Ta má svůj vlastní sjezd dva týdny před sjezdem Paroubkovců. „Pokud by většina členů ČSNS souhlasila se stanovami a politickou deklarací Lva, dojde k faktickému sloučení,“ řekl mluvčí.

Spolu s Paroubkem přešel z ČSSD do nové strany také poslanec Jiří Šlégr nebo bývalý šéf ústecké krajské sociální demokracie Petr Benda.

Výběr článků

Načítám