Hlavní obsah

Karel Schwarzenberg obhájil křeslo předsedy TOP 09, uspěl i Kalousek

Hradec Králové
Aktualizováno

Staronovým předsedou vládní TOP 09 byl v neděli dopoledne podle očekávání zvolen ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Dostal 162 hlasů z celkového počtu 169 volících. To je 95,9 procent hlasů. Prvním místopředsedou byl podle očekávání zvolen Miroslav Kalousek. Místopředsedy byli zvoleni Jaromír Drábek, Marek Ženíšek, Pavol Lukša a Helena Langšádlová.

Článek

"Děkuji vám srdečně za tuto důvěru. S pomocí Boží doufám, že vás nezklamu," řekl krátce po zvolení nový předseda. Schwarzenberg neměl ve volbě protikandidáta. Stranu povede další dva roky.

Nezvykle vysokou podporu účastníků sněmu vysvětlil tím, že strana je stále velmi mladá. „Nepochybuji o tom, že se časem i v TOP 09 objeví větší názorové rozdíly,“ řekl staronový předseda strany a připomněl nutnost jednoty ve straně: „Jdeme do vážné doby a svornost a jednota je nejnutnější, nemůžeme si dovolit spory mezi sebou,“ doplnil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg před samotnou volbou ve svém nedělním vystoupení upozornil na nutnost uspět v krajských volbách v roce 2012. Podle jeho názoru nestačí, aby byla TOP 09 zastoupená v Parlamentu, ale musí zakořenit také v krajích. „Krajské volby rozhodnou, jestli TOP 09 je fenomén který pomíjí, nebo jestli jsme hluboce zakořenili do politické krajiny české,“ řekl Schwarzenberg.

Již v sobotu také přijal nominaci strany do prezidentských voleb. [celá zpráva] V neděli také doplnil, že rozhodnutí o přijetí prezidentské nominace udělal až v posledních dnech.

„Já nebudu slibovat, jako ti přede mnou, že nebudu aktivistický prezident,“ uvedl Schwarzenberg. Dodal, že prezident má být „strážce politické odpovědnosti a morálky“.

Volba prvního místopředsedy

Sněm pokračoval volbou prvního místopředsedy, na kterého kandidoval pouze ministr financí Miroslav Kalousek. I on byl zvolen jednoznačně, dostal stejně jako Karel Schwarzenberg 162 hlasů, což činí 95,3 %.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Kalousek ve svém kandidátském projevu varoval před nastávající finanční krizí, která podle jeho názoru neohrozí český bankovní systém, ale bude mít zásadní dopad na hospodářství země.

Strana podle jeho názoru musí vždy zastupovat zájmy většiny. „TOP 09 bude vždy stát na straně neorganizované většiny, než na straně organizovaných menšin,“ řekl Kalousek před volbou.

„Zjevně končí relativně bezstarostná zhruba čtyřicetiletá éra, kdy evropské vlády uměle přifukovaly životní úroveň veřejnosti na dluh budoucích let a generací," uvedl Kalousek.

Následně došlo i na volbu místopředsedů. Zvolení byli Drábek, který obdržel 164 hlasů, Ženíšek 138 hlasů, Langšádlová 133 a Lukša 118 hlasů ze 170 odevzdaných.

Jedinou novou tváří je Langšádlová, která nahradila Ludmilu Müllerovou. Nikdo ze zvolených neměl protikandidáta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám