Hlavní obsah

Policie v Karlově Studánce vykázala z volební místnosti třicet lidí

Aktualizováno

V Karlově Studánce na Bruntálsku se v sobotu konají opakované volby do obecního zastupitelstva. Na místě musela před polednem zasahovat policie, neboť možnosti hlasovat se domáhali i lidé, kteří byli z voličských seznamů vyřazeni. Po příjezdu policie se situace uklidnila a volby nebyly narušeny, konstatovala mluvčí bruntálské policie Petra Tušková.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Karlova Studánka

Článek

Volby se v obci opakují na základě rozhodnutí soudu. Předchozí hlasování zrušil kvůli tomu, že se tam krátce před nimi přihlásilo k trvalému pobytu podezřele mnoho lidí, kteří pak ovlivnili hlasování. Obec tyto voliče vyřadila ze seznamu.

Přibližně tři desítky lidí vešly do místností a dožadovaly se práva volit. Vysvětlovala jsem jim, že to není možné, protože byli vyškrtnuti. Přesto nechtěli volební místnost opustit. Proto jsme přivolali policii," řekla předsedkyně volební komise Jolana Burgetová. Po příjezdu hlídky nespokojení lidé uposlechli její výzvy a odešli.

Mluvčí policie dodala, že policisté nemuseli proti skupině nijak zasahovat. "Zapůsobila už naše přítomnost," vysvětlila. Policie podle ní dál průběh voleb v Karlově Studénce monitoruje.

Noví občané se před volbami nastěhovali do hotelu

Krajský soud v Ostravě 15. června prohlásil volby v Karlově Studánce za neplatné. V obci s 214 voliči se před volbami přihlásilo do jediného nově zkolaudovaného bytu v hotelu Džbán 34 lidí a podle soudkyně řada okolností nasvědčuje tomu, že to udělali, aby ovlivnili volby.

Hotel má v nájmu bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák, který se ve volbách do zastupitelstva dostal jako člen Sdružení Prosperita. Obec se pak rozhodla voliče nastěhované v hotelu vyřadit ze seznamu. O právo volit přišlo i 14 dalších obyvatel, kteří se už odstěhovali a ještě si neodhlásili trvalé bydliště. Podle Burgetové je o volby v Karlově Studánce velký zájem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám