Hlavní obsah

Schwarzenberg bude kandidovat na prezidenta

Právo, Novinky, dan, luk
Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg bude kandidovat na prezidenta republiky, i když se nepodaří prosadit přímou volbu. Oznámil to v sobotu na sněmu TOP 09 v Hradci Králové. Uvedl, že se dlouho zdráhal, protože doufal v přímou volbu a také nevěděl, jestli to zdravotně vydrží. „Na namáhavých cestách jsem zjistil, že budu schopný ten úřad zastávat,“ uvedl Schwarzenberg.

Článek

Podle něj bude pro TOP 09 přínosné, i když v nepřímé volbě neuspějí, protože je to posílí do sněmovních voleb, které proběhnou rok na to.

„Když uspějeme, tak to bude krásné, a když neuspějeme, tak to bude stejně důležité pro republiku i pro naši stranu. Prokážeme tak, že umíme bojovat i ve velmi nepříjemné situaci. To byl důvod, proč jsem - po větším vnitřním boji - podlehl naléhání kolegů a řekl jsem ano, jdeme do toho,“ řekl Schwarzenberg.

Šéf TOP 09 uvedl, že přímá volba se očividně neuskuteční. Ve Sněmovně je sice připravený vládní návrh, ale soc. demokraté, jejichž hlasů bude k prosazení změny Ústavy potřeba, chtějí navrhnout omezení prezidentských pravomocí. S tím ale nesouhlasí vládní koalice.

Levice jako sicilské pomeranče

Podle Schwarzenberga bude prezidentská volba, která proběhne na jaře roku 2013, o to obtížnější, že příští rok na podzim proběhnou senátní volby, ve kterých očekává velké vítězství levice. „Senát bude vypadat jako ty krásné sicilské pomeranče: úplně oranžové, a když se podíváte dovnitř, tak jsou ale krásně tmavě rudé,“ uvedl Schwarzenberg.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Karel Schwarzenberg na sněmu TOP 09

Pokud by levice drtivě v senátních volbách vyhrála a získala většinu senátorů, měla by podle Schwarzenberga šanci prosadit si levicového kandidáta. „V takových okamžicích to začíná být zase zajímavé a člověk by neměl kapitulovat a jít do boje a ukázat, že TOP 09 je strana bojovná, která se střetu nebojí a která chce Čechům ukázat, že nabízí alternativy,“ uvedl Schwarzenberg.

Je to jeho právo, vzkázal Nečas

Navíc ODS počítá s vlastním kandidátem. Hlásí se např. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka či předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. ČSSD je zatím rozpolcená, část uvažuje o šéfovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském, místopředseda ČSSD Michal Hašek by zase neměl nic proti tomu podpořit kandidáta SPOZ Miloše Zemana.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v sobotu na dotaz Práva Schwarzenbergovu kandidaturu na Hrad pro novináře komentoval:  „Je to naprosto jeho právo. Je to rozhodnutí TOP 09, které my respektujeme. Já mohu pouze vyjádřit přesvědčení, že u pana předsedy Schwarzenberga bude nadále dominovat především jeho práce ministra zahraničních věcí před jeho prezidentskou kandidaturou.“

ODS se podle Nečase prezidentskými volbami nezabývá, protože to považuje v současné době krize eurozóny a problémů rozpočtů za „naprosto umělý a zástupný politický problém“.

Schwarzenberga ke kandidatuře vyzvali místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek a předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Kalousek uvedl, že rok a půl do prezidentských voleb není dlouhá doba, aby nepřednesli vlastní návrh. Mají podle něj výhodu, že ostatní strany nejsou sjednocení. Podle Kalouska jim svůj úmysl kandidovat přednesl Schwarzenberg již na pátečním večerním jednání předsednictva strany. To navrhlo usnesení, aby poslanci a senátoři TOP 09 nominovali na úřad prezidenta Karla Schwarzenberga. Sněm toto usnesení naprostou většinou přijal.

Klaus poslal zdravici

Prezident Václav Klaus poslal zdravici, v které TOP 09 vyzval, aby naplnila očekávání voličů a provedla „tolik potřebné ekonomické a sociální reformy“. Prezident vzpomněl i na to, že TOP 09 je politickým nováčkem. „Na českou politickou scénu jste vstoupili teprve velmi nedávno a hned po svém volebním úspěchu jste se stali členem vládní koalice,“ uvedl Klaus.

Premiér a šéf ODS Petr Nečas ve své videopozdravu uvedl, že i přes konflikty se jim daří spolupracovat. „TOP 09 z programového hlediska představuje nejbližšího politického partnera,“ poznamenal Nečas.

Ve zcela stejném duchu se nesl dopis, který do Hradce poslala vicepremiérka za VV Karolína Peake. Ta také vzpomněla na společné sváry a vyzvala k tomu, aby se vzájemně nepříjemně nepřekvapovali.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek vystoupil osobně a připomněl staré rány. TOP 09 vznikla před dvěma roky odštěpením části politiků KDU-ČSL. „Dovolte mi vyjádřit naději, že i přes odchod části našich funkcionářů do TOP 09 je čas podívat se dopředu,“ uvedl Bělobrádek. Vzpomněl i skoro stoletou historii československých lidovců. „Máme své kandidáty na svatořečení, máme svoje hrdiny, mučedníky i kolaboranty i lidi, za které se stydíme,“ poznamenal.

Anketa

Byl by Karel Schwarzenberg dobrý prezident?
ano
26,8 %
ne
73,2 %
Celkem hlasovalo 7102 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám