Hlavní obsah

Policisté na Šluknovsku posílí o 50 míst, slíbil starostům Lessy

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumburk

Stav policistů na Šluknovsku zůstane zachován, avizované rušení míst policistů na odděleních v problémové oblasti bylo zastaveno. V listopadu navíc naopak posílí hlídková služba na policejním oddělení ve Varnsdorfu o 50 tabulkových míst. Po čtvrtečním jednání se starosty Šluknovska to v Rumburku přislíbil policejní prezident Petr Lessy.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policejní prezident Petr Lessy se starosty ze Šluknovska, vedle něj starosta Rumburku a senátor Jaroslav Sykáček (ČSSD).

Článek

„Těchto 50 míst bude prvním zárodkem speciální pořádkové jednotky v severních Čechách. Doplnění stavů nebude ihned, dovedu si ale představit, že k 15. 11. či 1. 12. bude zahájen výběr policistů do tohoto vznikajícího speciálního útvaru,“ řekl Lessy. Pořádková jednotka má mít zhruba 170 členů, než se stav naplní, vyžádá si to podle Lessyho rok a více času.

Současné pořádkové jednotky, které na Šluknovsku působí, zůstanou v oblasti i nadále. Na konci srpna začali s hlídáním pořádku pomáhat policisté z Prahy, od října pak z Brna.

Lessy se bude se starosty Šluknovska pravidelně setkávat každý měsíc až měsíc a půl, další schůzka by měla být na konci listopadu. „Vždy si řekneme, jak jsme se v situaci posunuli a jak chceme pracovat nadále,“ dodal Lessy.

Jednání s policejním prezidentem starostové výběžku hodnotí veskrze pozitivně. „Policie je pro nás takovým světlem v té temnotě a upíráme k ní velké naděje,“ řekl starosta Rumburku a senátor Jaroslav Sykáček (ČSSD).

Policie jde i po drogách

Nerušení míst policistů na odděleních, a naopak jejich posílení starostové vítají. Je to splnění prvního bodu takzvaného Šluknovského desatera, tedy 10 nejdůležitějších požadavků starostů. „Určitě se zvýšilo bezpečí a pocit bezpečí. Chápeme, že to ale není napořád. Proto vítáme vznik pořádkové jednotky,“ řekl novinářům starosta Varnsdorfu Martin Louka (HNHRM).

Podle Lessyho se za dobu působení pořádkových posil situace stabilizovala. Jednotky nyní dohlížejí na pořádek ve Varnsdorfu, Rumburku a Šluknově. Své působení rozšíří i do dalších oblastí menších měst, kam se kriminalita také přesunula.

Další dohodou starostů s policejním prezidentem je větší a účinnější boj proti drogové kriminalitě. Ta má na svědomí řadu problémů v oblasti a její řešení je dalším z bodů Šluknovského desatera. Kriminalisté se do boje s drogami pustili ihned, v tomto týdnu odhalili v Rumburku dvě varny drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám