Hlavní obsah

Lidé v Brně demonstrovali za zachování operní scény

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Slavnostní fanfáry z Libuše, slavný pochod utlačovaných Židů z Nabucca a hlavně mnoho protestů zaznělo na demonstraci, která ve středu prošla Brnem. Byla namířena proti přerušení provozu operní scény ve městě. Ta se má jednak rekonstruovat a hlavně také ušetřit peníze z městského rozpočtu. Organizátoři pochodu opakovaně poukazovali na to, že přerušit činnost souboru, který má ve městě Leoše Janáčka tradici dlouhou už téměř 130 let, je fakticky její likvidace.

Lidé v Brně demonstrovali za zachování operní scényVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Souboru hrozí kvůli rekonstrukci nucená sedmiměsíční pauza. Podle odborníků je to pro takový soubor likvidační krok. Město Leoše Janáčka potřebuje uspořit a sáhne mimo jiných oblastí i na provoz divadel. Více než 50 technických pracovníků z dílen už dostalo výpověď.

Vinu za tyto kroky dávají organizátoři nebývale silné demonstrace jednak vedení města, a pak také řediteli Národního divadla v Brně Danielu Dvořákovi, který údajně nekoncepčními kroky a snad i záměrně přivedl operní scénu na pokraj krachu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Manifestující na náměstí Svobody

Organizátory pochodu zjevně potěšil a překvapil mimořádný zájem Brňanů. Zatímco na jeho počátku se pod schody Janáčkova divadla sešlo několik set lidí, během další cesty se průvod rozrostl až na několikatisícový dav.

Ještě není nic rozhodnuto, brání se Onderka

„Demonstrovat nechodím, asi už na to nemám ani věk. Ale tentokrát jsem musela divadelníky podpořit. Pro vládu bez ohledu na politické složení už jen představujeme daně, nic jiného. Ovšem když se nám má vzít i to málo radosti, která nám ještě zbývá, pak s tím opravdu nemohu souhlasit,“ uvedla důchodkyně Jaroslava Kadlecová, která patřila k mnoha účastníkům demonstrace. Akci podpořila mnohá divadla v Brně a například také Moravská galerie. Lidé se podepisovali na petiční archy za zachování opery.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Náměstí Svobody v Brně se zaplnilo nebývalým počtem sympatizantů a lidí podporujících divadelníky.

Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) však odboráři lžou, když informují o již hotových skutečnostech.

Dvořák zatím zůstane

„Na stole je několik variant a o těch se bude teprve jednat, nic není definitivní. Navíc je skutečně holá lež, že Brno je nekulturní město. Naopak Brno se svými 3000 korunami dotací na kulturu na jednoho obyvatele dává absolutně nejvíc v celé republice a patří mezi největší přispěvatele i v Evropě. Pro srovnání - Plzeň dává 2300 korun, Praha 1800 a Liberec například jen 900 korun,“ uvedl primátor bezprostředně po ukončení manifestace na mimořádném brífinku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Podle demonstrujících jsou za tragické vyhlídky pro brněnská divadla odpovědni především primátor Roman Onderka a ředitel ND v Brně Daniel Dvořák. Ani jeden na demonstraci, kterou považuje vedení města za nátlakovou akci, nepřišel.

Zástupci města včetně koaličních občanských demokratů připomínali rovněž fakt, že v Brně je podporována Státní filharmonie i činnost divadla výhradně z městských peněz. „V Praze jsou na tyto účely peníze přímo formou příspěvků z ministerstva kultury,“ dodal Libor Šťástka z ODS. Akci město považuje za nátlakovou a rozhodně podle primátora nepovede k tomu, aby byl ředitel Dvořák odvolán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám