Hlavní obsah

Klaus je na návštěvě Ústeckého kraje, na problémové Šluknovsko nezavítá

Právo, Karel Otcovský

Prezident Václav Klaus s chotí Livií zahájil v úterý dopoledne na Litoměřicku třídenní návštěvu Ústeckého kraje. V nabitém programu prezidentského páru nechybí setkání se starosty měst Šluknovského výběžku, který sužují sociální a rasové nepokoje. Přímo do problémového regionu ale nezavítá.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Během návštěvy Terezína dostal Klaus vojenskou čepici a meč

Článek

Podle krajského úřadu je hlavním důvodem, proč se Klaus na Šluknovsku nevydá, skutečnost, že program prezidenta byl s prezidentskou kanceláří do detailu připravován dříve, než napětí mezi Romy a majoritou vyvrcholilo sérií konfliktů. V reakci na ně byly svolány protestní demonstrace a pochody.  Klaus navíc navštívil Šluknovsko během své návštěvy kraje před čtyřmi roky.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Aktivista v Roudnici přivítal prezidenta hanlivým transparentem

Prezidentský pár přivítala po deváté hodině v Roudnici nad Labem na území Ústeckého kraje jeho hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). V městě pod bájnou horou Říp se Klaus setkal s občany a představiteli města. Jeden místní aktivista ho přivítal transparentem s nápisem: Prezident Václav Klaus, vláda a parlament tvoří bandu organizovaného zločinu škodící lidu.

Program završí autogramiáda

Ještě dopoledne navštívil Terezín, kde položil kytice u Bohušovické brány. Následně se přesunul k pevnosti Kavalír, která prochází rozsáhlou obnovou v rámci revitalizace historických objektů pevnostního města.

Foto: Karel Otcovský, Právo

V Litoměřicích přivítal prezidentský pár zdejší biskup Mon. Jan Baxant v kostele Všech svatých

Prezident dále zavítal do Litoměřic. V kostele Všech svatých, který byl v loňském roce po důkladné rekonstrukci opět otevřen veřejnosti, přivítal návštěvu litoměřický biskup Mons. Jan Baxant, který se pak setkal s prezidentským párem ve své rezidenci.

Pobyt v Litoměřicích byl zakončen návštěvou litoměřického hradu, kde je k vidění expozice o historii českého vinařství.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Děti z roudnických mateřinek nakreslily pro prezidentský pár obrázky města

Po obědě se Klaus s chotí setká se starosty obcí, ležících na trase nedostavěného úseku dálnice D8. Po přesunu do Ústí nad Labem bude následovat prohlídka Masarykovy nemocnice a setkání se členy vedení a zaměstnanci nemocnice.

Další odpolední program se odehraje v ústeckém muzeu, kde proběhne setkání prezidenta republiky s představiteli krajského města. Od 17 hodin pak bude prezident podepisovat své knihy na autogramiádě v knihkupectví Beran na rohu Lidického náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám