Hlavní obsah

Bendl má na post šéfa středočeské ODS o nominaci víc než Tluchoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benešov

Nový ministr zemědělství Petr Bendl má před sobotním volebním sněmem o jednu nominaci na post šéfa středočeské ODS víc než jeho hlavní rival Petr Tluchoř. Bendla ve čtvrtek podpořilo oblastní sdružení na Rakovnicku, a tak celkem získal šest nominací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl

Článek

Tluchoře ve čtvrtek podpořili občanští demokraté na Benešovsku a nominací má pět. O předsedovi středočeské ODS však definitivně rozhodne až sobotní regionální sněm, který se uskuteční v Kladně.

"Petr Bendl dostal jednoznačně více hlasů. Byla to výrazná většina," řekl předseda oblastního sdružení na Rakovnicku Vilém Žák ke čtvrtečnímu hlasování.

Bendla v minulých dnech podpořili také občanští demokraté z Kladenska, Berounska, Nymburska, Mladoboleslavska a Prahy-západ. Tluchoř ve čtvrtek uspěl na Benešovsku, potvrdil ČTK předseda oblastního sdružení a senátor Karel Šebek. Dále získal nominaci na Kolínsku, Příbramsku, Praze-východ a Mělnicku. Žádného kandidáta před sobotní volbou naopak nezvolili občanští demokraté na Kutnohorsku.

Definitivně rozhodne až sobotní regionální sněm

Nominační matematiku je ale nutné brát s rezervou. O předsedovi středočeské ODS totiž definitivně rozhodne až sobotní regionální sněm, kde budou kromě zvolených delegátů oblastních sdružení hlasovat někteří poslanci, senátoři, krajští zastupitelé a členové výkonné rady ODS, kteří do dosavadního nominačního procesu nezasáhli. Otázkou také je, jestli delegáti oblastí podpoří kandidáty, které si v týdnu zvolili. "Jestli tak udělají, není dohledatelné, protože volba je tajná. Je to na každého vědomí a svědomí," řekl ve čtvrtek ČTK regionální manažer středočeské ODS Lukáš Paclt.

Dosavadním šéfem vlivné středočeské ODS je Petr Bendl. Část regionální organizace však podporuje protinečasovský postoj někdejšího šéfa poslanců ODS Tluchoře, který má reálnou šanci funkci získat. Na straně Tluchoře je také Ivan Fuksa, jehož Bendl z rozhodnutí premiéra Petra Nečase minulý týden vystřídal ve funkci ministra zemědělství.

Podobně napjatá situace ve středočeské ODS byla i v roce 2007. O post krajského šéfa strany tehdy usiloval Bendl a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý, který byl kvůli svým postojům označován za stranického rebela. Například kritizoval bývalého předsedu ODS Mirka Topolánka nebo zkomplikoval tehdejší vládě prosazení reformy veřejných financí. Bendl byl vůči Topolánkovi naopak loajální. Předsedou krajského sdružení se nakonec stal Bendl, jelikož se Tlustý ještě před volbou na regionálním sněmu ODS vzdal kandidatury.

Reklama

Výběr článků

Načítám