Hlavní obsah

Cabrnoch: IZIP pro mě skončil, z kauzy jsem znechucen

Právo, Václav Pergl

Europoslanec Milan Cabrnoch (ODS) už nechce mít nic společného s projektem elektronických zdravotních knížek (IZIP), který před lety vymyslel. Teď své akcie prodal švýcarské firmě, od které je nakoupila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Cabrnoch

Článek

„Moje akcie dnes drží VZP a ta je zárukou, že projekt se bude rozvíjet. Jsem však z celé kauzy znechucen,“ řekl v úterý Právu Cabrnoch.

„Moje politická angažovanost opakovaně škodí projektu IZIP. Dostávám na frak za to, že jako politik jsem si dovolil účastnit se nějakého podnikání, byť to spolu nesouvisí. Společnost IZIP zase dostává na frak za to, že mezi jejími spoluautory systému jsou dva lékaři – já a europoslanec doktor Ouzký, kteří pracují v politice. Proto jsem se rozhodl vše ukončit. Zamezit všem spekulacím a hotovo. Říkám jasně: tady to máte, řešte to sami. Nechci se už dál vystavovat oboustranným nezaslouženým útokům,“ řekl Cabrnoch.

Systém šetří peníze

Přesto ale přiznal, že mu projekt IZIP, který před lety spolu s dalšími kolegy vymyslel, není úplně lhostejný.

„I když ten příběh pro mne skončil, myslím si, že IZIP je správná věc, a je třeba, aby se projekt dál rozvíjel. Systém evidentně zlepšuje kvalitu zdravotní péče, šetří peníze zdravotnímu pojištění a byla by velká škoda hodit ho celý za hlavu a začít budovat něco nového, co by se ale asi nijak nelišilo od dosavadního systému. Bude-li někdo o mé rady stát, poskytnu je,“ řekl Cabrnoch.

Podpořili ředitele Horáka

VZP nyní vlastní 51 % akcií IZIP a 49 % neznámá švýcarská společnost eHl eHealth International. Ředitel VZP Pavel Horák v pondělí prohlásil, že navrhne správní radě odkup zbývajících akcií tak, že by IZIP plně vlastnila VZP. Zástupce švýcarské firmy má přijet do Česka 20. října a budou zahájena jednání.

Dozorčí rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v úterý schválila postup Horáka při nákupu akcií společnosti IZIP.

Poslanec Věcí veřejných Radim Vysloužil, který v transakci vidí rizika, ČTK řekl, že byl proti, zastánci obchodu měli ale převahu. Definitivní slovo k nákupu akcií od švýcarského majitele bude muset správní rada říct k 24. nebo 25. listopadu. Zatím jsou akcie i peníze za ně v advokátní úschovně.

Za projekt VZP vydala za deset let 1,5 miliardy korun. Horák věří, že pokud IZIP převezme VZP, dojde k výrazným úsporám jak v provozu IZIP, tak následně ve financování zdravotní péče, protože IZIP dokáže odhalit zbytečná opakovaná vyšetření a zbytečně předepsané léky.

Reklama

Výběr článků

Načítám