Hlavní obsah

Volby v Krupce platí, rozhodl soud

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Návrh na neplatnost v posledním roce už třetích komunálních voleb v Krupce na Teplicku zamítl v pondělí ústecký krajský soud. Při řádných volbách loni v říjnu a při opakovaných letos na jaře soud prokázal kupčení s hlasy, nyní při třetím pokusu v září se podle soudu nic takového nedělo.

Foto: ape, Právo

Na volby v Krupce dohlížely desítky policistů.

Článek

Proti rozhodnutí není možný opravný prostředek, sdružení Zdravá Krupka, které soudu návrh podalo, ústavní stížnost nezvažuje.

V den průběhu voleb 10. září se opět objevily spekulace, že se kupují hlasy za 300 korun. Podezření přiživila zejména nahrávka, kterou získala Transparency International (TI). Podle organizace vypovídá o systému, kterým se s hlasy obchodovalo. Návrh na neplatnost voleb a hlasování podalo v posední možný den sdružení Zdravá Krupka, poté, co se mu nezdařilo sestavení koalice bez zástupců stran spojovaných s kupčením.

Soud měl k dispozici jako hlavní důkaz právě nahrávku TI, ta ale neměla pro rozhodování podle předsedkyně senátu Markéty Lehké žádnou vypovídací hodnotu. O dostatek důkazů pro podporu své žádosti se mělo postarat právě sdružení Zdravá Krupka, podle soudu ale důkazní břemeno neunesla.

Hlasy se přepočítávaly

Soud přikročil i k přepočítání všech hlasovacích lístků ve všech obvodech, což podle soudkyně Lehké bývá jen v opravdu výjimečných případech. Soud prý chtěl zabránit dalším spekulacím, právě proto, že volby v Krupce se konaly už třikrát.

„Soud zjistil jen malé chyby v součtech hlasů, jsou ale takové, že v žádném případě nedošlo k ovlivnění celkového výsledku voleb,“ řekla Lehká s tím, že se rovněž neobjevily důkazy, které by kupčení s hlasy potvrdily.

„Chápeme, že důkazy, které jsme předložili, jsou nedostatečné. Bohužel situace je taková, že policie nepracuje tak, jak by měla a nepodařilo se jí další důkazy zjistit,“ řekla po vynesení soudního rozhodnutí Miroslava Bačová ze sdružení Zdravá Krupka.

Po Krupce se podle ní běžně hovoří o tom, že k uplácení dochází. „Obrátila se na nás řada lidí, kteří tvrdili, že jim byly peníze za hlas nabízeny. Není ale možné tyto lidi získat, aby šli k soudu vypovídat, protože mezi nimi panuje strašný strach z toho, jaký následek by jim to mohlo přinést,“ řekla Bačová.

Stížnost u Ústavního soudu Zdravá Krupka podávat nebude. "Prohra, pokud by to měla nějaká být, to bude především pro občany města,“ dodala Bačová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám