Hlavní obsah

Na protiromskou demonstraci přišly do Ústí nad Labem stovky lidí

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Protiromské protesty se ze Šluknovského výběžku přesunuly do centra Ústeckého kraje. V sobotu po poledni se na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem sešlo asi 300 lidí, mezi nimi několik desítek extremistů. Před 14:00 se vydali na protestní pochod. O půl hodiny později byl pochod ukončen.

Článek

O půl hodiny později byl pochod ukončen. Zhruba v polovině ho narušila jen skupina anarchistů. Tábory, které se dostaly do slovní potyčky, ale oddělil antikonfliktní tým.

Na pořádek a bezpečnost ve městě dohlížely stovky policistů. „V ulicích je zhruba 100 příslušníků Policie ČR a 100 strážníků ústecké městské policie. Připraveno je zhruba 300 policistů z pořádkových jednotek, policejní psovodi se psy a služební koně,“ informovala v průběhu Právo severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Ze vzduchu monitoroval situaci ve městě policejní vrtulník s kamerou.

Policisté byli ve střehu od rána, kdy na příjezdových cestách do Ústí kontrolovali přijíždějící auta a zajišťovali předměty, které by mohly sloužit jako zbraň.

Protest i ve Varnsdorfu

Protest svolal do Ústí prostřednictvím Facebooku Milan Sůra, kterého jako obyvatele města štve postoj vedení radnice k "nepřizpůsobivým" spoluobčanům. „Chceme dotlačit město k tomu, aby začalo problémy soužití s nepřizpůsobivými řešit a přijalo stejně spravedlivou politiku jako například v Chomutově," přiblížil Sůra důvod shromáždění, které by podle něj mělo proběhnout bez projevů rasismu.

K demonstrantům postupně promluvili pořadatel akce Sůra, několik členů DSSS a organizátor akcí na Šluknovsku Lukáš Kohout.

Další demonstrace se očekávala v sobotu ve Varnsdorfu. Kolik lidí se zde ale sejde, si policie netroufla předběžně odhadnout, protože část místních avizovala, že pojede protestovat do Ústí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám