Hlavní obsah

Ministerstvo tají úroky školného

Právo, Marek Přibil
Praha

Zatímco školné na vysoké školy už pomalu klepe na dveře, podmínky jeho splácení jsou stále zahaleny tajemstvím. Hrozí však, že studentům i rodičům zamotají hlavy. Ministerstvo školství totiž zatím neví, od jakého časového okamžiku by měla být půjčka na školné úročena. Půjčku si budou moci vzít sociálně slabší studenti VŠ, kteří nebudou mít na to, aby platbu za studium v maximální roční výši 20 tisíc korun uhradili na dřevo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Školné chce ministr školství Josef Dobeš (VV) zavést podle koaliční smlouvy už od roku 2013. Předpokládá se, že studenti půjčky začnou splácet až poté, co dosáhnou průměrného platu v zemi. Ale úroky by jim až do této doby logicky narůstaly. Čím déle by splácení odkládali, tím logicky tučnější zisk by z úroků získaly banky.

Podle Dobeše půjčka určitě nebude úročena od doby, kdy bude student přijat ke studiu. „Úrok by mohl začít nabíhat například od ukončení školy,“ uvedli včera zástupci ministerstva. O problému budou ale v nadcházejících týdnech teprve jednat. Na stole je prý několik variant.

Je ale otázkou, zdali by banky na podobné požadavky přistoupily. Odporují totiž zcela bankovní praxi. Půjčky by pro ně totiž poté mohly být méně výhodné, byť největší výnos jim plyne z odkladu jistiny, kdy se čeká na dosažení průměrného platu absolventa.

Podle propočtu různých ekonomů by při školném 20 tisíc ročně a půjčce 100 tisíc korun (studium je pětileté) úrok činil v prvním roce studia tisíc korun, v druhém dva tisíce a v pátém logicky pět tisíc. Při splátkovém kalendáři deset let, s odkladem splátky jistiny pěti let by výše úroku činila 67 500 korun, diskontovaný úrok pak 59 515 Kč.

Jestliže bude odklad splátek jistiny, kdy se bude čekat na dosažení průměrného platu, třeba patnáct let, úroky se vyšplhají už na 117 500 korun. To může být příklad učitelů, kterým plat roste pomalu, zatímco třeba IT specialistům mnohem rychleji.

Dobeš: Školy využijí horní hranici plateb

Školné bude podle ministerstva de facto přímé. „Škola dostane peníze hned,“ vysvětlil ministr princip školného. Výši si bude moci každá VŠ určit sama, maximální je však 10 tisíc korun za semestr. Většina škol využije podle ministra horní hranice.

Jak už Právo informovalo, podle premiéra Petr Nečas (ODS) je třeba respektovat, že v české společnosti existují sociální bariéry. „Je nutné vytvořit systém studentských půjček, stipendií a grantů. Aby mohli studovat všichni a nedocházelo k diskriminaci těch, kteří nemají přístup k dostatečným finančním prostředkům. Až poté můžeme začít přemýšlet nad zavedením školného,“ řekl premiér.

Podle Dobeše by stát mohl odpustit studentům školné na těch oborech, které jsou strategické, například na technice, doplnil také Dobeš, který včera zároveň představil návrh reformy vysokých škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám