Hlavní obsah

Nečas: Paroubek by si měl vyjasnit, zda je přeběhlíkem, proti kterým tak bojoval

Právo, Novinky, rsk, nig, dan, jas
Aktualizováno

Odchod někdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka ze strany vzbudil i přes svou předvídatelnost mnoho reakcí. Zajímavý je i proto, že Paroubek se ve Sněmovně fakticky stává přeběhlíkem, proti nimž zejména v minulém volebním období tvrdě vystupoval. Podle šéfa konkurenční ODS Petra Nečase, by si tuto svou roli měl vyjasnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petra Nečase (ODS) Paroubkův odchod nepřekvapil

Článek

Zatímco nynější šéf ČSSD Bohuslav Sobotka konstatoval, že Paroubkův odchod postrádá smysl a důvody, podle premiéra a šéfa ODS Petra Nečase vypovídá o poměrech v sociální demokracii.

"Jiří Paroubek nemá žádný programový ani jiný důvod k tomu, aby odcházel z ČSSD a zakládal novou politickou stranu," tvrdí Sobotka s tím, že sociální demokraté budou sociální demokraté "pokračovat v odporu proti vládním reformám bez něj".

"Odchod Jiřího Paroubka ze sociální demokracie není nijak překvapivý a beru ho na vědomí," konstatoval Nečas, podle něhož si Paroubek "musí sám odpovědět na otázku, zda je přeběhlík, proti kterým bojoval."

"Na poměry v poslanecké Sněmovně nemá tento krok žádný vliv a jen cosi vypovídá o kuriózních poměrech v ČSSD, kde už druhý její bývalý předseda zakládá novou politickou stranu," dodal Nečas.

Připomněl tak, že i Miloš Zeman se se stranou rozešel a založil nový subjekt.

Paroubka čekají ústrky, míní Kalousek

Ministr financí a zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek přeje Paroubkovi v zakládání nové strany hodně štěstí. „Protože, kdykoli vznikne nová demokratická strana - a já nepochybuji, že bude jistě demokratická  - tak obohacuje soutěžní prostředí demokratických stran,“ řekl Právu Kalousek.

Podle Kalouska čeká Paroubka hodně potíží a ústrků, například výtky, že by měl složit poslanecký mandát, který získal v dresu ČSSD. Tak před dvěma lety argumentoval Paroubek, když odmítl jednat s čerstvou Kalouskovou TOP 09, která se odštěpila od lidovců.

Kalousek ale nechce Paroubkovi splácet stejnou mincí. „Já jsem tenkrát nemínil mandát složit proto, že jsem měla pocit, že za mandát odpovídám svým voličům, nikoli stranickému sekretariátu. To, že jsem panu Paroubkovi popřál hodně štěstí, tak to neznamená, že tvrdím, že se tehdy nemýlil,“ poznamenal Kalousek.

Na dotaz, zda vítá konkurenci pro ČSSD, Kalousek uvedl: „Tak jako komfort spotřebitele je založen na konkurenci podniků, tak je konkurence politických stran, vždy ku prospěchu voličů.“

Přeběhlictví bylo pro Paroubka formou politické korupce

Paroubek  přeběhlictví setrvale kritizoval, mimo jiné proto, že to byli právě přeběhlíci z ČSSD, kteří svého času umožnili vznik kabinetu premiéra Mirka Topolánka. Dvojice poslanců tehdy při hlasování o vyslovení důvěry opustila sál, třetí špatně pronesl stanovenou formuli, a proto byl jeho hlas započítán jako by se zdržel hlasování.

„Získávání přeběhlíků je odsouzeníhodná forma politické korupce, která de facto mění výsledky demokratických voleb,“ řekl například v únoru 2008 Paroubek.

Zda sám sebe považuje za přeběhlíka, neřekl. Uvedl, že zmínění poslanci byli přeběhlíky, protože po odchodu z ČSSD program strany nijak neprosazovali. "My nechceme nikam přebíhat. My chceme být důsledně programově protivládní. Nevím, co je na tom za přeběhlictví," řekl Paroubek.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek odešel z ČSSD

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek se společně s poslancem Jiřím Šlégrem rozhodl opustit stranu. V pátek to oznámili na tiskové konferenci v Praze. Vedle obou...

Výběr článků

Načítám