Hlavní obsah

Senát odmítl zvýšení DPH, návrh se vrací do Sněmovny

Novinky, jas
Praha

Senát v pátek podle očekávání odmítl novelu zákona o dani z přidané hodnoty, na jejímž základě by měla snížená sazba pro příští rok vzrůst z 10 na 14 procent. Návrh, který senátorům představil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), je součástí daňových změn souvisejících s reformou penzijního systému. Od roku 2013 by se měly obě sazby daně sjednotit na 17,5 procenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek, který návrh představoval, požádal o jeho schválení. Následně s ohledem na levicovou většinu v horní komoře dodal: „Byť jsem si vědom, jak to dopadne“.

To potvrdila i následná vystoupení předsedy Senátu Milana Štěcha i místopředsedkyně komory Aleny Gajdůškové (oba ČSSD), kteří návrh odmítli a podrobili kritice. Té neušel ani ministr, který se nezdržoval v sále. Opozice nepředložila žádný pozměňovací návrh a doporučila normu jako celek zamítnout, což se nakonec stalo.

"Tentokrát jsem to odhadl naprosto přesně," konstatoval po hlasování Kalousek s tím, že je mu někdy vyčítáno, že je špatný prognostik.

Na daňové reformě se dohodly ODS, TOP 09 a VV.  Vyšší výnos DPH bude podle vlády použit zejména na „posílení finanční stability současného důchodového systému pro zajištění dostatečné úrovně starobních důchodů v nejbližších letech, což je nezbytné pro jeho dlouhodobou udržitelnost.“ Vybrané peníze mají nahradit výpadek, který vznikne přesunem části financí do penzijních fondů.

Všichni zaplatí více

Přínos změn do státního rozpočtu odhaduje ministerstvo financí na více než 20 miliard korun. Změny DPH se podle propočtů ministerstva financí dotknou zejména důchodců a nízkopříjmových domácností s dětmi.

Životní náklady důchodců by se měly příští rok bez zohlednění kompenzací zvýšit dle propočtů ministerstva o téměř dvě procenta, měsíčně tedy o 313 korun. Nízkopříjmovým domácnostem by měly náklady měsíčně stoupnout o 263 korun.

Poslanci budou moci nesouhlasné stanovisko senátorů přehlasovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám