Hlavní obsah

Bárta dostal stotisícovou pokutu za výrok o "slavném kmotru" Bendovi

– Praha

Bývalý ministr dopravy a šéf poslanců VV Vít Bárta se má podle čtvrtečního rozhodnutí pražského soudu omluvit předsedovi teplické ČSSD Petru Bendovi. Zaplatit má rovněž 100 000 Kč jako pokutu. Bárta jej ve vysílání České televize označil za jednoho ze "slavných kmotrů", kteří na severu Čech řídí Ředitelství silnic a železnic (ŘSD). Rozsudek není pravomocný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta

Článek

Bárta v ČT uvedl, že z výsledků auditu ministerstva dopravy vyplývá, že někteří manažeři ŘSD kryjí nelegální činnost stavebních firem. To se podle jeho tehdejších slov týkalo nejvíc Ústeckého kraje, kde prý bylo navíc podezření, že vedení ŘSD řídí "slavní kmotři ODS a sociální demokracie" - podnikatel Patrik Oulický a Benda.

Poté podle Bendy tvrzení zopakoval v ČT a Nově a dodal, že "konkrétní manažeři čerpají určité benefity" pocházející z okruhu Bendy a Oulického.

Bývalý ministr má omluvu zaslat písemně Bendovi, dále jí má nechat otisknout v hlavních denících. O zveřejnění má požádat i ČT a televizi Nova.

Bártův právník Oldřich Chudoba na počátku soudního jednání označil Bendovu žalobu za neodůvodněnou, výroky prý byly neurčité a nemohly šéfa teplických sociálních demokratů poškodit. Výraz kmotr podle právního zástupce v souvislosti s Bendou nepoužil poprvé Bárta, ale již předtím jej takto nazvala média.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám