Hlavní obsah

Novým ministrem zemědělství se stal Petr Bendl

Právo, Novinky, jas, jov
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek jmenoval novým ministrem zemědělství Petra Bendla (ODS). Ve funkci nahradí Ivana Fuksu (ODS), kterého navrhl odvolat premiér Petr Nečas (ODS).

Článek

Klaus Bendlovi popřál, aby se mu v nové funkci dařilo. "Potřebujeme to všichni," dodala hlava státu s tím, že nejde o jednoduchý post.

Bendl po uvedení do úřadu řekl, že se chce zaměřit na konkurenceschopnost českých zemědělců. Nečas dodal, že resort by se měl stát jakýmsi "ministerstvem venkova", které bude mít širší záběr než doposud.

Někdejší ministr dopravy a šéf středočeské ODS nahradil Fuksu, jemuž premiér vytýkal řadu nedostatků ve vedení resortu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Bendl podepisuje jmenovací listinu, na jejímž základě se stal ministrem zemědělství

Fuksa a část středočeských občanských demokratů v čele s Petrem Tluchořem poukazovala, že ze strany Nečase, který je šéfem strany, šlo o zásah do vnitrostranického boje.

Jde o boj ve straně, tvrdí nadále Tluchoř

Bývalý šéf poslanců ODS Tluchoř po jmenování Bendla ministrem zemědělství sdělil Právu, že nyní už nikdo nemůže pochybovat o tom, že personální rošáda je pokusem ovlivnit volbu šéfa středočeské ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus jmenuje Petra Bendla (ODS) ministrem zemědělství.

„Teď už nikdo nemůže pochybovat o tom, že výměna ministra Ivana Fuksy je pokusem ovlivnit volbu předsedy středočeského regionu ODS,“ komentoval Tluchoř Bendlovo jmenování.

Novému ministrovi zemědělství vytkl Tluchoř nedostatek odvahy a slušnosti. „Na Petru Bendlovi mě mrzí, že neměl ani dost odvahy a slušnosti zavolat alespoň Ivanu Fuksovi, že opět změnil názor, že už ho jako ministra nepodporuje a že sám bere jeho místo,“ vzkázal Tluchoř.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám