Hlavní obsah

Policisté zásáhli proti aktivistům na Šumavě nezákonně, rozhodl soud

Při rozpuštění shromáždění aktivistů, kteří v létě blokovali kácení na Šumavě, zasáhla policie protizákonně, konstatoval Krajský soud v Plzni. Jeden z účastníků červencové blokády, přírodovědec Mojmír Vlašín, podal správní žalobu proti nezákonnému rozpuštění shromáždění a soud mu dal za pravdu.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Policisté odvádějí jednu z demonstrantek

Článek

"Soud v rozhodnutí konstatoval, že policie zasáhla protizákonně. Policisté pochybili zejména v tom, že se vůbec nezabývali otázkou oprávněnosti kácení, proti kterému blokáda směřovala. Nesprávně také vyhodnotili otázku, proti komu zasahovat," uvedla právnička Zuzana Candigliota z Ligy lidských práv, která zastupuje Mojmíra Vlašína.

Podle soudu byla blokáda veřejným shromážděním, které lze rozpustit pouze ze závažných důvodů. Přítomnost policie na místě těžby za účelem ochrany života a zdraví ve vyhrocené situaci byla oprávněná, policie ovšem pochybila při posuzování, proti komu má být zakročeno, tvrdí Candigliota.

Policisté se však proti rozsudku ohradili. Podle mluvčí Martiny Kohoutové policie trvá na tom, že její zákrok na Šumavě byl v souladu se zákonem.

Rozhodnutí se vztahuje na celou blokádu

I když stížnost podal sám Vlašín, rozhodnutí soudu se podle jeho právničky vztahuje na celou blokádu. Stížnost podali na termín od 25. července, kdy začala policie zasahovat, a na dny následující.

Vlašín se kácení v národním parku snažil nejprve zabránit podáváním podnětů kompetentním orgánům i oznámením na policii. Když neuspěl, zvolil s dalšími aktivisty blokádu. Proti účastníkům, kteří se zdržovali v místech označených pro těžbu, zasáhla policie, vyváděla je v prostoru, některé předvedla na policejní stanice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám