Hlavní obsah

Ministr přemlouval elitního detektiva, aby neodcházel

Jakub Troníček

Ministr vnitra Jan Kubice se v úterý sešel s elitním detektivem protikorupční policie Františkem Zahálkou a přemlouval ho, aby si rozmyslel svůj avizovaný odchod do civilu. Zahálka vedl vyšetřování kauzy spojené s nákupem obrněných transportérů Pandur pro českou armádu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Schůzku Právu potvrdil sám Kubice s tím, že Zahálka si vzal několik dní na rozmyšlenou. „Byla by obrovská škoda, kdyby takto zkušený detektiv odcházel,“ řekl Kubice s tím, že pokud si klíčový vyšetřovatel svůj odchod do civilu nerozmyslí, je připraven ho zaměstnat na ministerstvu vnitra.

Na to, aby se Kubice pokusil zkušené a jen velmi těžko nahraditelné detektivy u policie udržet, apeloval v úterý i premiér Petr Nečas (ODS), který avizované odchody některých z nich považuje podle svých slov za vážný problém.

Kromě Zahálky narážel i na plánovaný odchod Petra Krömera, který vedl ostravskou protikorupční policii a zároveň tým zabývající se armádním nákupem tatrovek.

„Vidím to jako ztrátu a osobně mne to znepokojuje,“ komentoval to šéf kabinetu. Kauzy, na kterých oba detektivové pracovali, pokládá podle svých slov za velmi závažné a byl by nerad, kdyby jejich šetření skončilo „do ztracena“.

Odchodů je paradoxně málo

Celkově od začátku roku až do konce září, do kdy museli podat žádost o uvolnění ze služebního poměru ti policisté, kteří chtěli odejít s výsluhou vypočítanou podle výplaty z loňského „tučnějšího“ roku, ohlásilo svůj odchod do civilu 1990 lidí.

A policejní prezident Petr Lessy teď musí řešit ošemetnou situaci, na jedné straně totiž apeluje především na ty zkušenější policisty, aby zůstali ve službě, ale na straně druhé se musí vyrovnávat s tím, že celkově je odchodů do civilu paradoxně málo.

Policie totiž musí i příští rok kvůli omezenému rozpočtu šetřit a peníze na platy pro stávající počet policistů zkrátka nemá.

Ohlášené necelé dvě tisícovky odcházejících policistů jsou sice o poznání více než vedením policie ještě nedávno zmiňovaný počet „žádoucích“ odchodů na úrovni 1650 lidí, ale i tak teď policejní prezidium hlásí, že příští rok nebude schopno zaplatit několik set policistů.

„V současné době, pokud budeme počítat s uvedeným konečným stavem ke konci listopadu, předpokládáme, že nám budou na základě návrhu rozpočtu na příští rok chybět finance na mzdové náklady 700 policistů,“ řekla k tomu Právu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Situaci podle ní komplikuje i plánovaný návrat 150 až 200 policistů ze studijních pobytů na ministerstvu vnitra a také avizované zřízení speciální pořádkové jednotky v severních Čechách, čítající zhruba 200 policistů.

„Podle uvedeného modelu budeme muset žádat o navýšení finančních prostředků určených na mzdové výdaje,“ poznamenala Kopecká.

Zda policejní prezident se svou žádostí o další peníze na platy uspěje, není ale vůbec jisté, ministr vnitra Jan Kubice se k tomu totiž staví spíše zdrženlivě. „Nevím v tuto chvíli, z jakých podkladů prezidium při těchto výpočtech vycházelo, a návrh státního rozpočtu na příští rok navíc stále není definitivní,“ uvedl Kubice.

Jedním dechem dodal, že až do zveřejnění výsledků analýzy ministerské pracovní skupiny, která nyní hledá možnosti úspor v policii a zejména v jejím managementu, se nebude k vyhlídkám na příští rok jakkoliv vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám