Hlavní obsah

Premiér pokáral Schwarzenberga v dopise Bobošíkové

Právo, jov

Premiér Petr Nečas (ODS) v dopise šéfce Suverenity Janě Bobošíkové pokáral ministra Karla Schwarzenberga za ostrá slova na adresu vysoce postaveného úředníka ministra školství Ladislava Bátory. Zároveň ale zdůraznil, že invektiv by se měl zdržet i Bátora. Ten podle Nečase navíc nemá na vysokém postu v resortu školství co pohledávat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Bobošíková napsala premiérovi 20. srpna dopis, ve kterém vyzvala Nečase ke Schwarzenbergovu odvolání. Vadila jí ministrova slova v rozhovoru pro Právo, kdy například uvedl, ať si Bátora v resortu školství řídí sklad tužek, nikoli však personální oddělení. Bobošíková to označila za kádrování.

Nečas v odpovědi z 29. září, kterou má Právo k dispozici, nejprve zopakoval svůj negativní názor na Bátoru. „Neshodneme se v jedné věci. Opakovaně jsem zdůrazňoval, že člověk s jeho minulými kontakty na některá extremistická hnutí, což je nezpochybnitelné, by u mne nebo u ministrů za ODS nemohl pracovat, tím méně na vedoucí funkci. Navíc platí, že úředník by měl především pracovat, nikoli se v pracovní době projevovat jako politický aktivista,“ napsal premiér.

Zároveň ale Nečas přidal výtku vůči Schwarzenbergovi. „Na druhou stranu s Vámi musím souhlasit, že nevidím rozdíl mezi veřejným vyjadřováním úředníka a ministra, co se týče invektiv vůči druhým osobám. Myslím si, že by jistá mediální zdrženlivost byla na místě jak u pana Bátory, tak u pana ministra Schwarzenberga,“ uvedl.

Spor kolem Bátory, který rozkymácel vládní koalici, premiér označil za zbytečně vyhrocený. Připomněl, že hádku ukončila dohoda mezi Schwarzenbergem a ministrem Josefem Dobešem (VV). „Jelikož oběma ministrům připadala tato dohoda dostatečná, akceptoval jsem ji i já osobně,“ dodal Nečas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám