Hlavní obsah

ČSSD nebude riskovat, zmírnění DPH do Sněmovny nepošle

– Praha
Právo, jov

Sociální demokraté nakonec nedají šanci na zachování nižší DPH na knihy, noviny, časopisy nebo zdravotnické pomůcky. Senátorský klub ČSSD se na svém středečním jednání rozhodl neriskovat a dohodl se, že změny DPH navržené vládou zcela odmítne a nebude předkládat zmírňující pozměňovací návrhy.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hlasuje ve Sněmovně.

Článek

„Na klubu i s vedením strany jsme se dohodli, že jako variantu číslo jedna budeme preferovat návrh na zamítnutí zákona,“ informoval ve středu večer Právo senátor ČSSD Marcel Chládek. To znamená, že předloha poputuje do Sněmovny beze změn. Poslanci tak budou s největší pravděpodobností hlasovat o „tvrdé“ variantě bez zmírnění dopadů zvýšení nižší sazby DPH z deseti na 14 procent.

Původně soc. dem. zvažovala i možnost, že Senát, který ovládá, vrátí dolní komoře normu se změnami DPH zahrnující nezvyšování daně pro časopisy, noviny nebo zdravotnické pomůcky. Chládek postoj vysvětlil tím, že soc. dem. nevěří úmyslům TOP 09. Ta vyslala signál, že by případné změkčení navýšení DPH navržené oranžovým Senátem ve Sněmovně podpořila. „Je tam celá řada rizik,“ poznamenal Chládek.

Zdá se tak být jisté, že poslanci hlasy vládní koalice schválí vládní návrh zvýšení DPH bez jakýchkoliv výjimek. Chládek ale deklaroval, že pokud tomu tak skutečně bude, v horní komoře předloží novelu příslušného zákona, ve které navrhne snížení DPH na některé komodity ze 14 na původních deset procent.

Verdikt senátorského klubu ČSSD ve středu předznamenalo rozhodnutí hospodářského výboru dolní komory. Ten totiž ve středu doporučil, aby Senát zvýšení dolní sazby DPH z deseti na 14 procent odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám