Hlavní obsah

Úřady se zdráhají podmínit výplatu sociálních dávek školní docházkou

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když politici chtějí sebrat sociální dávky lidem, kteří neposílají své děti do školy, vlamují se do otevřených dveří. Pravidlo, které umožňuje dávky odebrat rodičům, jejichž děti se místo školy poflakují, už léta existuje. Uplatňuje se však jen výjimečně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

„Už dnes je možnost omezit poskytování dávek v hmotné nouzi při neplnění některých povinností, například při docházení do školního zařízení,“ potvrdil Právu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

V Chomutově, jak Právu řekla exprimátorka Ivana Řápková (ODS), k tomuto opatření v minulosti sáhli jen třikrát. Šlo o případy, kdy už šlo doslova o ignoranci ze strany rodičů a ani tvrdý zásah proto moc nepomohl.

Někde varování, jinde krácení

Ani jednou nepadl návrh na snížení či odebrání dávek ani v Suché Lozi za starostování Petra Gazdíka (TOP 09). „My jsme svolávali jednání kurátora, sociálky, zástupců školy a rodičů, po kterém většinou došlo k nápravě,“ řekl Právu. Podle něho ale v případech, kde rodina neplní svou funkci, ani přísný postih nepomůže.

Několikrát využili možnosti snížit dávky v Teplicích. Jak Právu řekla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Iva Tichá, i tento krok, ke kterému lze přistoupit až po jednání přestupkové komise, má své úskalí.

„Ti třináctiletí už moc rodiče neposlouchají, a i když je rodiče do školy dovedou, tak dítě uteče. My jsme sáhli k radikálnímu opatření, že jsme snížili dávku a oni pak šli a požádali soud, že chtějí dát dítě do dětského domova,“ uvedla příklad ze své praxe.

Podle Drábka situace podle něho nazrála natolik, že je nutné současnou „možnost“ snížení nebo odebrání dávek změnit v „povinnost“.

„Od prvního ledna zpřesníme a zpřísníme dikci zákona. Tedy jednoznačně stanovíme docházku do školy jako skutečnou podmínku pro výplatu dávek hmotné nouze. Dnes je to na uvážení správního orgánu,“ uvedl ministr s tím, že když rozhodování o dávkách přejde na úřady práce tak se postup obcí sjednotí.

Podle Drábka sice existuje dohoda s resortem školství o společném postupu mezi sociálními pracovníky a řediteli škol, ale ani tato dohoda se nenaplňuje. Měla by fungovat tak, že by sociálka dostávala informace o dětech, které chodí za školu. Podle Řápkové ale současný systém umožňuje, aby absenci dětí omlouvali rodiče.

„Absence do 25 hodin řeší škola sama a sociální odbor se o ní nedozví, protože tyto informace škola sama ani podávat nesmí. Sociálka by si je musela vyžádat. Takže jestli dítě chybí méně než 25 hodin, na dávky to vliv nemá,“ uvedla Řápková.

Omluvenku brát jen od lékaře

Podle ní je možné jediné řešení: „Člověk, který je na dávkách, nebude moci své dítě omlouvat sám, musí předložit vždy omluvenku od lékaře.“ O žádnou „buzeraci“ prý nepůjde, protože pobírá-li někdo pomoc od státu, musí také plnit povinnosti vůči státu.

Zvažuje se prý možnost, že by se mohl tolerovat jeden den, kdy by stačila omluvenka z domova. „Rozhodně by se ale měla zkrátit doba, po které se musí absence hlásit na sociální odbor. Z 25 hodin by to mohly být třeba jen hodiny dvě,“ uvedla Řápková.

„Tam, kde se zákon nevyužívá, musí se zavádět povinnost,“ souhlasí s přitvrzením poslankyně ODS Lenka Kohoutová, která se v sociální oblasti pohybuje léta. Připouští, že sociální práce není dostatečná. „Potřebujeme v terénu sociální pracovníky, kteří umějí věci citlivě řešit. A lidé musí vědět, že když nebudou s nimi spolupracovat, tak přijdou o dávky,“ řekla Právu.

Budou na ně peníze? Drábek tvrdí, že ano. „Sjednocením výplatního místa se nám podařilo ušetřit 190 miliónů. Sjednocením dávek se nám podařilo ušetřit tři čtvrtě miliardy. Část z těch peněz bude použita na posílení sociální práce obcí,“ slibuje ministr.

Podle něho je důležité, že vznikne společný systém, takže výměna informací nebude váznout. „Sociální pracovníci nebudou odškrtávat děti, že přišly na vyučování, ale pokud se zeptají, zda bylo dítě z problémové rodiny ve škole, tak informaci dostat musí,“ tvrdí ministr.

Podle Drábka je dnešní sociální systém zaměřený na finanční podporu, a ne na sociální práci. „Dnešní Šluknovsko je jen obrázek toho, že priorita je jinde. Musí platit, že kdo potřebuje pomoc od státu, musí počítat s tím, že bude v hledáčku sociální práce. A ta musí probíhat všude, i v rodinách. Když to funguje v jiných zemích, tak to musí fungovat i u nás,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám