Hlavní obsah

Růst podpoří investice, nikoli spotřeba, říká Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V nedělních Otázkách Václava Moravce se sešli tři bývalí premiéři, Petr Pithart (nyní KDU-ČSL), Miloš Zeman (nyní SPOZ) a Jiří Paroubek (ČSSD). Společně se shodli, že současné české politice chybí vize a sjednocující idea.

Článek

Čestný předseda Strany práv občanů Zeman postrádá v politice zejména odbornost, kdy jsou ministry jmenováni podle něj lidé, kteří svému resortu nerozumí. Další věc, která mu chybí, je sjednocující idea. Například sociální stát, ale skandinávského, nikoli řeckého typu, zdůraznil. Odsoudil také vládní "tupé" škrty a podpořil progresivní daň, jakou mají například ve Švédsku.

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Bývalí premiéři, (zleva) místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), čestný předseda strany SPOZ Miloš Zeman a poslanec Jiří Paroubek (ČSSD),

Podle Zemana je v ekonomice země důležitější preference investic před spotřebou. "Každý politik se domnívá, že investice může ještě chvíli počkat. Příčinou trvalého hospodářského růstu jsou investice, ale investice volební právo nemají," vysvětloval Zeman.

Podobně poslanec ČSSD Paroubek řekl, že české politice chybí vize. Tou podle něj může být právě evropský sociální stát, ke kterému patří solidarita.

Místopředseda Senátu Pithart kritizoval „naprosto destruktivní postoj“ vlády v oblasti reforem a neschopnost shody. Reformy jsou podle něj krátkodobé, protože možná následující vláda je zruší. Proto je podle něj potřeba vést dialog a usilovat o konsenzus mezi stranami koalice a opozice.

Klaus zbytečně straší, říká Pithart

Pithart v debatě o EU například zmínil, že mu velmi vadí, když prezident Václav Klaus straší Evropskou unií. Je to podle něj líbivé jen pro občany. Stejně tak Paroubek označil EU za prostor, kde Česko může nejlépe hájit své zájmy.

Pithart také řekl, že příští rok hodlá opustit politiku. Skončí mu jeho senátorský mandát a další volby se již nezúčastní.

Zeman již dříve řekl, že by kandidoval na prezidenta, ale pouze pokud bude přímá volba. Proto nyní vidí svoji brzkou budoucnost spíše na rybníku poblíž svého bydliště, kam vyrazí se svojí "jachtou", jak nazval svůj nafukovací člun, který podle svých slov pořídil za dva tisíce korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám