Hlavní obsah

Na demonstraci v Rumburku a Vansdorfu se sešlo jen pár desítek lidí

Právo, ton
Aktualizováno

Pouhých sedm desítek lidí si v neděli hodinu před polednem přišlo na náměstí v Rumburku poslechnout výzvy organizátora dalšího úseku několikadenního maratonu protestů proti stěhování sociálně nepřizpůsobivých na sever Čech. Organizátor mítinků a protestních pochodů Lukáš Kohout jim nechal zahrát státní hymnu a několik písniček.

Foto: ton, Právo

Radnice setkání sice akceptovala, ale také odsoudila a vyzvala obyvatele, aby se ho neúčastnili.

Článek

Akce začala s pětiminutovým zpožděním a trvala jen dvacet minut. „Je to problém nás všech, a čím víc nás bude, tím rychleji se odpovědní rozhýbou problém řešit,“ promlouval k poloprázdnému náměstí Kohout. Většina lidí jen poslouchala.

Foto: ton, Právo

Mítink v Rumburku byl svolaný skoro v nejzazším možném termínu a radnice ho sice akceptovala, ale také odsoudila a vyzvala obyvatele, aby se ho neúčastnili. Organizátorovi prý jde jen o vlastní zviditelnění a rozdmýchávání už zklidněné situace.

Na závěr krátké akce předvedl Kohout, jak se rodí celebrity. Svým fanouškům rozdával fotografie, které zájemcům i podepisoval. „A to už jako nemáte? Příště si jich vezměte víc,“ netajila rozčarování žena středního věku.

Foto: ton, Právo

Jiná žena, Hana Maixnerová, měla štěstí a fotku i s podpisem si odnesla. „Jsem tu proto, že nepřizpůsobiví žijí na náš účet a já bych ráda slyšela nějaký návod, jak tu situaci řešit. Vždycky jsme tu měli Romy, ale s těmi to šlo. Vadí nám ti přistěhovaní a chtěli bychom, aby odešli tam, odkud přišli,“ uvedla.

Foto: ton, Právo

„No, je nás tu málo, protože v Rumburku žijí poserové. Ve Varnsdorfu se lidé nebojí, tak to tam za nás vyhrajte,“ vyzvala Kohouta jiná žena.

Lidé kolem ní souhlasně pokyvovali, stejně jako při poslechu písničky o chomutovských exekucích ve výplatní místnosti magistrátu, které vyvolalo negativní odezvu ochránců lidských práv. „Vy bílý huby, Cikánů je moc, letíme do Kanady žádat o pomoc,“ znělo z reproduktorů. Pak Kohout poděkoval hrstce účastníků za přízeň a sbalil pódium.

Policie nemusela zasahovat, mezi lidmi se neobjevily ani transparenty. Doma tentokrát zůstali i radikálové.

Vyhlásili dvoutýdenní pauzu

Druhá demonstrace se uskutečnila v neděli od 14 hodin ve Varnsdorfu. Pochod městem se nekonal. Lidé si poslechli několik písniček, projevů, názorů, rozbalili dva transparenty, a pak se zase pokojně rozešli. Organizátor pochodů Lukáš Kohout jim oznámil, že je čeká dvoutýdenní pauza a pokud se za tu dobu v problematice soužití s nepřizpůsobivými nic nezmění, sejdou se znovu.

Je to už šestý víkend v řadě, kdy se ve Šluknovském výběžku demonstruje. Napětí v relativně chudé oblasti se stupňuje od poloviny srpna, kdy se odehrály dva útoky Romů na Čechy. První demonstrace v Rumburku přešla v sérii výtržností pod domy obývanými Romy.

Anketa

Co si myslíte o organizátorovi protestů na Šluknovsku Lukáši Kohoutovi?
Chce se jen zviditelnit
37,7 %
Chce upřímně pomoci řešit sociální problémy na Šluknovsku
62,3 %
Celkem hlasovalo 13708 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám