Hlavní obsah

Protiromští demonstranti v Praze protestovali u sídla vlády

Praha
Aktualizováno

Na Palackého náměstí v Praze se v sobotu slovně střetli odpůrci rasismu s účastníky protiromské demonstrace z Varnsdorfu. Ti se poté vydali na neohlášený pochod k sídlu vlády. Tam se setkali se skupinou anarchistů, s nimiž si vyměňovali názory.

Článek

Nasazeny byly desítky policistů, kteří udržovali obě skupiny od sebe. Z každého tábora byl zadržen jeden muž.

Před vládou čekali na protiromské demonstranty členové sdružení Alerta, Ne rasismu a Skutečná demokracie teď. Skupiny, které se překřikovaly megafony, oddělili policejní těžkooděnci. Shodu mezi nimi nakonec přineslo společně skandované heslo „Práci pro Romy“. Pro varnsdorfské občany nakonec přijel autobus.

Policie zhruba stočlennou skupinu doprovázela a bránila střetům s jejich oponenty. Na demonstraci padala hesla jako "Cikáni do Prahy" nebo "Stop náckům". Policie zatím zadržela jednoho muže.

Protestující z Varnsdorfu šli po levém břehu Vltavy, po pravém vyrazili stejným směrem účastníci demonstrace proti rasismu a sociálnímu vyloučení. Na mostě Legií se pokusila skupinka asi deseti anarchistů průchod překazit, těžkooděnci ale střetu zabránili. Varnsdorfští to ocenili skandováním "Hoši, děkujem". Obě skupinky na sebe pokřikovaly.

Protestující z Varnsdorfu šli po levém břehu Vltavy, po pravém vyrazili stejným směrem účastníci demonstrace proti rasismu a sociálnímu vyloučení. Na mostě Legií se pokusila skupinka asi deseti anarchistů průchod překazit, těžkooděnci ale střetu zabránili. Varnsdorfští to ocenili skandováním "Hoši, děkujem". Obě skupinky na sebe pokřikovaly.

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové zadržela policie na Palackého náměstí kvůli provolávání rasistických hesel jednoho z demonstrantů, třiadvacetiletý mladík může být obviněn z podněcování nenávisti vůči skupině osob.

Na Palackého náměstí nejprve začal protest proti rasismu, sešlo se na něm podle organizátorů zhruba 60 lidí. Demonstrace ale byla svolána i jako nesouhlas se shromážděním proti obrácené diskriminaci kvůli Romům na Šluknovsku, které bylo na stejném náměstí ohlášeno na 16:00.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Organizátor protestu Lukáš Kohout vedl protiromskou demonstraci i v Praze.

"Tahle akce by měla být snahou o to, aby byl slyšet jiný hlas než hlas organizovaných rasistů, neonacistů a xenofobů," uvedl jeden z organizátorů ze sdružení Alerta. Umožnili také promluvit do megafonu lidem s opačnými názory. Jeden z mladíků si například stěžoval na soužití s Romy na pražském sídlišti Černý Most.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Anarchisté před budovou úřadu vlády

Dorazil i Kohout

Už před 15:00 ale na místo dorazila skupina lidí vedená hlavním organizátorem severočeských protestů Lukášem Kohoutem. Oblečeni jsou v bílých tričkách s nápisem "Přežili jsme Varnsdorf, přežijeme všechno". Účastníky protiromské demonstrace nejvíce rozlítily transparenty "Náckové pryč z Prahy" a "Stop náckům". Odmítli, že mají cokoliv společného s neonacismem nebo s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Podpořit je přišlo i pár Pražanů. Kohout vybízel k užití "Čunkova řešení" a vystěhování Romů za město.

Aktéři se omezili na projevy proti rasismu, mezi stromy vyvěsili transparenty s nápisy "Když se chudí perou, mocní se smějí", "Viníci nesídlí v ubytovnách, ale ve vládě a v realitkách" nebo "Suď činy, ne rasy". Umožnili ale také promluvit do megafonu lidem s opačnými názory. Jeden z mladíků si například stěžoval na soužití s Romy na pražském sídlišti Černý Most.

Demonstrace začaly na severu Čech v polovině srpna, kdy se odehrály dva útoky Romů na Čechy. První demonstrace v Rumburku přešla v sérii výtržností u domů obývaných Romy, pak se nepokoje přesunuly do Varnsdorfu. Demonstranti se při pokusu o pochod k ubytovnám Romů dostali několikrát do střetů s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám