Hlavní obsah

Ostravu opět dusí oxid síry z ropných lagun

Právo, Anna Bortlíčková
Ostrava
Aktualizováno

Obyvatele Ostravy opět trápí nebezpečný oxid síry unikající z ropných lagun bývalé chemičky Ostramo. Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu byla na stanici v Ostravě-Přívoze v sobotu brzy ráno naměřena hodnota 3102, dopoledne pak 2050 mikrogramů na metr krychlový. Limit přitom je 350 mikrogramů na metr krychlový.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravské ropné laguny

Článek

K masivnímu úniku oxidu síry z lagun, jejichž obsah se zavápňuje a odtěžuje, došlo už před týdnem v noci ze čtvrtka na pátek.

V sobotu byla nejvyšší hodinová koncentrace oxidu síry překračující limit téměř desetinásobně na stanici v Přívoze naměřena k páté hodině ráno, pak hodnoty klesly. „Ale dopoledne se zvýšení objevovalo znovu, v deset hodin to vyletělo až na 2050 mikrogramů na metr krychlový,“ řekl Právu Eduard Jarcovják z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

„Laguna, která se nyní čistí, má zřejmě jiné složení než ty předchozí. Na základě vysokých naměřených koncentrací jsme pracovníky firmy vyzvali, aby práce pozastavili. Zavápňování je teď přerušeno, na místě to prošetřují,“ řekl Právu zástupce ředitele oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ostravě Daniel Grůza.

Laguny se zavápňují

Sanaci lagun, kde bylo téměř 200 tisíc tun kalů po bývalé chemičce, má na starosti Sdružení Čistá Ostrava, které tvoří firmy Geosan Group, OHL ŽS a AQUATEST. Mluvčí sdružení Lubomír Zabavík nedávno informoval, že v areálu se obsah lagun zavápňuje a následně odtěžuje.

„Specifický zápach, který je ostravskou veřejností v poslední době intenzivněji vnímán, pravděpodobně souvisí se zahájením sanačních prací na poslední laguně a intenzifikací sanačního procesu. Zdrojem zápachu je zejména sirovodík v kombinaci se zápachem zbytků z regenerace olejů a předchozí rafinace ropy,“ popsal s tím, že odpady ze tří lagun musí být odtěženy do konce letošního roku.

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) tento týden novinářům řekl, že kvůli úniku oxidu síry se Ostrava obrátila na ministerstvo životního prostředí, krajský úřad i Českou inspekci životního prostředí.

Poškození nechť kontaktují magistrát

„Obrátili jsme se na příslušné odpovědné orgány, ať nám sdělí, co je příčinou úniku, jak situaci napraví a jak zajistí, aby k tomu už nedocházelo,“ uvedl Kajnar.

Doplnil, že pokud se někdo z obyvatel Ostravy cítí únikem oxidů síry zdravotně poškozen, ať se obrátí s žádostí o pomoc na magistrát: „Lehce se to dokazovat nebude, ale dovedu si přestavit, že je to možné, a město s tím občanům určitě pomůže.“

Práce na likvidaci lagun běží nonstop. „V noci bylo bezvětří a inverze. Dopoledne začal trochu foukat vítr, takže koncentrace oxidu síry by už neměly být tak extrémní,“ řekl meteorolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám