Hlavní obsah

Druhý nejstarší smrk Šumavy zahubil kůrovec

Právo, Vladimír Vácha

Na více než 559 let odhadují odborníci stáří smrku od Plešného jezera, který tam objevil Luděk Švejda, pracovník Informační a strážní služby Národního parku Šumava.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud víme, jedná se o druhý nejstarší smrk na území Národního parku Šumava, starší je pouze Želnavský smrk, který pokáceli Schwarzenbergové v roce 1866. To mu bylo 585 roků,“ informoval Právo v pátek odpoledne náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek.

Dodal, že druhý nejstarší strom začal růst v tehdejším šumavském pralese, padesát let před tím, než Kolumbus objevil Ameriku. Uschl už v roce 2004, kdy jej napadl kůrovec a v roce 2009 dřevorubci již suchý kmen pokáceli. Stál u stezky vedoucí od Plešného jezera k vrcholu Plechého a ohrožoval bezpečnost návštěvníků. Právě při této akci si Luděk Švejda povšiml mimořádné hustoty letokruhů na jeho kmeni.

„Upravené výřezy z kmene tohoto historického smrku si budou moci prohlédnout návštěvníci informačních středisek Správy NP Šumava v Nové Peci, Kašperských horách, Stožci, Kvildě, Alžbětíně, na vimperském zámku a v administrativní budově Správy Národního parku Šumava ve Vimperku,“ upřesnil náměstek.

Pařez druhého nejstaršího smrku od pátku označuje informační tabule, která připomene tohoto významného pamětníka původního pralesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám