Hlavní obsah

V přímé volbě prezidenta by vyhrál Fischer

• Aktualizováno

V případě, že by lidé měli šanci volit prezidenta republiky v přímé volbě, zvítězil by v ní bývalý premiér Jan Fischer. Politici, jejichž jména se v souvislosti s kandidaturou zmiňují v posledních dnech, by pohořeli. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Expremiér a nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer

Článek

Bývalého předsedu vlády Fischera by volilo 27 procent lidí. Druhý v pořadí by skončil ekonom a někdejší kandidát na prezidenta Jan Švejnar. Dostal by 25 procent hlasů.

Fischer nyní působí jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Spolu se Švejnarem by jediní získali více než 20 procent hlasů. Žádný z politiků, jejichž jména se v poslední době zmiňují v souvislosti s přímou volbou prezidenta nejčastěji, by tak výrazně neuspěl.

Sobotku trumfla Němcová

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg by dostal hlasy 14 procent lidí, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (ČSSD) 12 procent a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) 11 procent.

Z ODS by výrazněji než Sobotka uspěla i předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Hlas by jí podle průzkumu dalo 17 procent obyvatel.

V zadní části žebříčku skončil například Jiří Paroubek (ČSSD), podpořila by ho čtyři procenta dotázaných, předčil ho například zpěvák Karel Gott, pro nějž by hlasovalo sedm procent.

Přímá volba je nejistá

Podle zákona, který Sněmovna minulý týden poslala do druhého čtení, by se přímo měl volit už nástupce Václava Klause. Prezidenta by tak lidé vybírali v roce 2013. [celá zpráva]

Pro přímou volbu je většina politických stran, každá si ji ale představuje jinak. V důsledku je tak pravděpodobné, že se strany stejně na přímé volbě nedohodnou.

Myslí si to i lidé dotázaní agenturou SC Že se hlava státu nebude volit přímo, si myslí 57 procent dotázaných.

Anketa

Komu byste v případě přímé volby prezidenta dali hlas?
Janu Fischerovi
29,8 %
Janu Švejnarovi
6,8 %
Miroslavě Němcové
2,8 %
Karlu Schwarzenbergovi
47,2 %
Pavlu Rychetskému
1,2 %
Přemyslu Sobotkovi
1,4 %
žádnému z nich
10,8 %
Celkem hlasovalo 52971 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám