Hlavní obsah

Kalousek převzal cenu pro nejlepšího ministra financí regionu

Washington

Ministr financí Miroslav Kalousek v noci na neděli převzal ve Washingtonu cenu pro nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských ekonomik. Udělil mu ji mezinárodní časopis Emerging Markets. Kalousek, který ocenění dostal již v roce 2008, je považuje za poctu fiskální politice celé vlády.

Foto: Jaroslav Richter, ČTK

Miroslav Kalousek ve Washingtonu

Článek

"Je to samozřejmě ocenění fiskální politiky země, která se nějak chová, rozumné úsporné politiky vlády, která chce za každou cenu konsolidovat veřejné rozpočty," řekl Kalousek novinářům.

Emerging Markets ve své tiskové zprávě zdůvodnil své druhé ocenění hlavně přínosem Kalouska k upevnění postavení České republiky na mezinárodní úrovni, například u investorů a na finančních trzích. Časopis také zmínil nedávné zvýšení ratingu České republiky agenturou Standard & Poor's a upozornil, že trendem u mnoha jiných zemí je naopak jeho snižování.

Za rozvíjející se ekonomiky je považováno 31 států střední a východní Evropy, včetně Turecka a států bývalého Sovětského svazu i jeho asijské části. Nominace a volba vítěze se zakládá na hlasování několika desítek finančních analytiků, bankéřů a investorů ze soukromého i veřejného sektoru. Posuzován je přínos ministra pro řízení fiskální politiky státu.

Kalouska ocenil i první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podle něj jde o jednu z mála dobrých zmínek o politice v České republice za poslední dobu. "Jde o zprávu, kterou, doufám, nepřehlédnou ratingové agentury a investoři českých dluhopisů," uvedl Hašek.

Sobotka: Je to absurdní

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je udělení ceny Kalouskovi absurdní. „I když je možné, že v Bělorusku, Kazachstánu, Rumunsku či v Albánii mají skutečně ještě horšího ministra financí než my, ve světle smutného stavu domácí ekonomiky působí udělení ceny časopisu Emerging Markets ministru Kalouskovi opravdu absurdně,“ uvedl v neděli Sobotka. Kalouska obvinil, že jeho daňová politika připravuje každý rok stát o desítky miliard korun.

„Ve skutečnosti je tato cena, udělovaná bankéři a finančními analytiky, odměnou finančních trhů pro nejochotnější privatizátory penzí, zdravotnictví a veřejných služeb v zemích východní Evropy a střední Asie. A v tom je ministr Kalousek opravdu zapálený, jak dokazuje i jeho plán na privatizaci části státního penzijního systému,“ kritizoval Sobotka, který ironicky poznamenal, že ministr financí hodnotitelům zatajil fakt, že je „autorem rozpočtu s vůbec největším a třetím největším deficitem v historii země“.

Reklama

Výběr článků

Načítám