Hlavní obsah

Protikorupční výbor má Peake pomoci vnutit vládě registr účtů a účinnou lítost

Právo, Novinky, jim, rsk
Praha
Aktualizováno

Vicepremiérka pro boj s korupcí a šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake (VV) se v pondělí zúčastnila prvního zasedání svého protikorupčního výboru. Tým dostal hned zkraje za úkol najít dostatek argumentů, aby se podařilo některá protikorupční opatření protlačit „vlažnou“ vládou. Jedná se zejména o úpravu financování politických stran, centrální evidenci účtů a institut účinné lítosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake (VV)

Článek

„Věřím, že od kolegů dostanu významné argumenty pro naplnění vládní protikorupční strategie. Ukazuje se totiž, že vláda tuto strategii sice schválila jako celek, ale je vlažná ke schválení konkrétních bodů. Během několika měsíců by se mělo ukázat, zda si zaslouží přízvisko vláda boje s korupcí,“ uvedla v tiskovém prohlášení Peake.

Podle ní jsou témata sice zahrnuta do vládní strategie boje s korupcí, ale například zřízení centrální evidence účtů vláda neschválila. Resort financí se dnes musí obracet na zhruba stovku bank, pokud chce zjistit, kde má firma či osoba účet a čekat na odpověď, na kterou má daná instituce až 30 dní. Teprve poté může zažádat o informace týkající se zůstatku a pohybu na kontě. Registr by tuto nutnost eliminoval, protože přehled o kontech by byl na jednom místě. Ministři ODS v srpnu však jeho vytvoření zablokovali.

Na dotaz, zda se domnívá, že najde pro návrhy politickou podporu, Peake odpověděla: „Pokud se nenajde podpora, tak by si vláda měla vyškrtnout ze svého podtitulu boj proti korupci. Ale měla by to tedy jasně říci veřejnosti, a ne jen tak činit na vládě při hlasování o konkrétních bodech.“

Rada se podle Peake dohodla, že ministerstvo financí by mělo rozšířit svou analýzu o společenské potřebnosti registru a doplnit jasné záruky, že evidence nebude zneužita.

Zákon nic nenabízí litujícím korupčníkům

Výbor se má rovněž zasadit o zavedení institutu účinné lítosti, o kterém má podle šéfky legislativní rady ministerstvo vnitra pochybnosti. Spolupachatel by měl podle tohoto návrhu mít možnost zbavit se viny, pokud bude spolupracovat s policií. Institut má korupčníky znejistit a pomoci k jejich identifikaci. „Problém je, že těm, kdo projeví lítost, zákon zatím nemá co nabídnout,“ argumentuje Peake.

Oldřich Kužílek z neziskové organizace Otevřená společnost poznamenal, že v případě vládní analýzy týkající se financování politických stran pracuje dokument pouze s čísly uváděnými samotnými partajemi. Navíc prý chybí srovnání se zahraničím. Peake hodlá jeho nápady zanést do připomínkového řízení chystaného zákona.

Peake specifikovala, že se setkání za pracovníky státní správy účastnili Stanislav Mečl a Zdeněk Kasal z Nejvyššího státního zastupitelství, za policii ředitel protikorupční složky Tomáš Martinec a jeho náměstek Jiří Veselý, šéf Finančně-analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer a Pavel Herman z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Dále byli přítomni experti z nevládní organizace Oživení, Transparency International či odborník na otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám