Hlavní obsah

Krade se tu po miliardách a prezident to zlehčuje, tvrdí Babiš

Korupce v České republice překročila všechny meze a krádeže ze státního majetku se pohybují v řádu stovek miliónů i miliard korun. Tvrdí to jeden z nejbohatších českých podnikatelů Andrej Babiš, který to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Článek

"Dříve se u nás ze státního kradlo po miliónech, dnes po stamiliónech a miliardách," konstatoval Babiš, který neváhal konkretizovat, kdy podle něj došlo ke zlomu.

V rozhovoru zmiňuje rok 2006 a dává jej do souvislosti jak s nástupem Pavla Béma a jeho přítele Romana Janouška (pražský podnikatel; pozn. red.) na pražský magistrát, tak s příchodem premiéra Mirka Topolánka s lobbistou Markem Dalíkem a exministrem dopravy Alešem Řebíčkem.

"Od jejich působení jsou resorty dopravy a životního prostředí a také státní firma ČEZ pod vedením Martina Romana považovány spolu s pražským magistrátem co do rozsahu korupce za nejvíc tunelované subjekty," uvedl Babiš.

Podnikatel připomíná, že do korupce jsou v ČR zapojeni i policisté, státní zástupci a soudci, což by v zahraničí bylo nemyslitelné stejně jako to, aby se v blízkosti vysokých politiků pohybovali lidé jako Dalík či Janoušek.

Prezident se tváří jakoby nic, nechápe Babiš

Podnikatele fascinuje, že korupci zlehčuje i prezident Václav Klaus. "Je to neuvěřitelné, ale dokonce i on mluví, jako by korupce tady nebyla. Když jeho slova slyšíte, je všem jasné, že z boje proti rozbujelé korupci u nás nic nebude," obává se podnikatel.

"Korupční sítě se vinou dokonce i kolem prezidenta Václava Klause," dodává na jiném místě Babiš a připojuje i vlastní zkušenost.

"Měl jsem třeba osobní zkušenost s řepkovým vetem pana prezidenta. (Klaus loni vetoval zákon o přimíchávání biosložky do benzínu; pozn. red.) Tehdy za mnou přišli nějací lidé, kteří mi navrhovali obchod – že když se domluvíme na nějaké protislužbě, veto nebude," konstatoval Babiš. Prezidentovo veto nakonec Sněmovna i díky lobbingu zainteresovaných firem přehlasovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám