Hlavní obsah

Vláda chce povolit dětské vozíky za kolo jen na některé silnice

Vláda zřejmě bude souhlasit s poslaneckou předlohou, podle níž by cyklisté s přídavnými dětskými vozíky mohli jezdit po silnicích. K novele silničního zákona, která by také legalizovala tažení dítěte na jeho kole připojeném spojovací tyčí, však bude mít podle návrhu stanoviska výhrady. Kabinet projedná předlohu ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Cyklovozíky jsou v ČR oblíbené.

Článek

Novela uvádí, že lidé starší 18 let budou moci vézt v přívěsném vozíku nejvýše dvě děti mladší deseti let nebo dítě na dětském kole připojeném k jízdnímu kolu spojovací tyčí. Vozík bude muset splnit podmínky stanovené zvláštním předpisem.

Vláda ale kvůli bezpečnosti pochybuje podle návrhu stanoviska o tom, zda je správné umožnit přepravu dětí ve vozíku na všech kategoriích komunikací kromě dálnic a rychlostních silnic, které jsou určeny ze zákona jen pro motorová vozidla. Doporučuje možnost omezit provoz jen na silnice nižších tříd a na místní a účelové komunikace. Stanovisko poukazuje i na to, že předpis stanovující podmínky pro vozíky neexistuje.

Předloha poslanců Václava Cempírka a Jany Kaslové (oba TOP 09 a Starostové) stanoví také technické požadavky na vozík, konkrétně jeho nejvyšší možnou šířku a vybavení reflexními odrazkami. Jde podle stanoviska o technický předpis, který je podle evropské směrnice nutné oznámit Evropské komisi.

Vozíky na děti jsou v Česku poměrně oblíbené. Vyrábějí se pro jedno nebo dvě děti. Do některých modelů lze instalovat i autosedačku pro nejmenší děti. Bezpečí dítěte má na starosti pevný rám a bezpečnostní pásy. V současnosti však není jejich pohyb po silnicích ani po stezkách pro cyklisty povolený.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám