Hlavní obsah

Ozónová vrstva nad Českem se vrátí do původní podoby kolem roku 2020

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozónová vrstva nad Českou republikou i celou střední Evropou by se měla vrátit do původní podoby z roku 1980, kdy ozón začal ubývat, až kolem roku 2020. Počítá s tím vedoucí Solární a ozonové observatoře Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Hradci Králové Karel Vaníček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Meteorologové vycházejí z dlouhodobých měření, která dokládají, že ozónová vrstva se v posledních letech začala zejména v zimních měsících obnovovat.

Vaníčkovo pracoviště měří množství ozonu v atmosféře už 50 let a na výzkumu spolupracuje s předními světovými centry. Observatoř se nyní zaměří na zkoumání důvodů, proč ozónu nepřibývá v letních měsících, Vaníček to přičítá jiným vlivům než chemickým procesům, tedy lidskému působení.

Jev by podle něj mohl souviset se změnou klimatu. Uvedl to na semináři, který v pátek uspořádalo ministerstvo životního prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Ozonová vrstva nad Antarktidou v září 2010. Nejmenší tloušťka ozonové vrstvy je vyznačena fialově, největší žlutě

Ozonová díra nad Antarktidou, která byla poprvé zaznamenána v roce 1985 a o pět let později dosáhla 28,3 miliónu kilometrů čtverečních, což je trojnásobek rozlohy Austrálie, se začne zacelovat v průběhu druhé poloviny století. Později by dokonce množství ozónu v atmosféře mělo ještě vzrůstat.

Mnoho látek bylo zakázáno

Stabilizaci ozónové vrstvy Země a její postupnou regeneraci vědci přičítají mezinárodní ekologické úmluvě, takzvanému montrealskému protokolu, který vstoupil v platnost 16. září roku 1987. Celkem 24 signatářských států se tehdy zavázalo ke kontrole výroby chemických látek poškozujících ozónovou vrstvu, k postupnému omezení jejich používání a k jejich likvidaci šetrným způsobem, aby nedocházelo k nechtěným únikům do atmosféry.

Zpočátku se razantní opatření zaměřila na těkavé organické chemikálie s obsahem halogenů, sloučenin s vysokým obsahem fluoru a chloru v organické molekule. Látky známé pod označením freony se těšily veliké popularitě a hojně se používaly jako hnací náplň ve sprejích či jako chladicí prostředek v ledničkách a klimatizacích. K dalším sledovaným látkám patřily bromofluorouhlovodíkové sloučeniny známé pod obchodním názvem halony, které měly své místo například v halogenových hasicích přístrojích a tlakových lahvích. Nyní protokol zahrnuje ke stovce nebezpečných látek, které podle vědeckých důkazů poškozují ozonovou vrstvu.

Výroba a spotřeba nejškodlivějších regulovaných látek byla pro běžné účely v rozvinutých státech včetně České republiky již téměř úplně zakázána nebo radikálně omezena. Halony byly v České republice zakázány k 1. lednu 1994, tvrdé freony k 1. lednu 1996 a metylbromid k 1. lednu 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám