Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy pandurů je ohroženo, hlavní detektiv jde naštvaný do civilu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřování rozsáhlé korupční kauzy spojené s nákupem obrněných transportérů Pandur pro českou armádu je ohroženo. Podle zjištění Práva se totiž rozhodl odejít do civilu klíčový detektiv elitního protikorupčního útvaru František Zahálka, který má případ na starosti.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Článek

Pro vedení jednotky to představuje ožehavý problém, právě Zahálka je totiž díky svým zkušenostem a především znalostem všech podrobností složité kauzy zasahující do nejvyšších pater české politiky jen velmi obtížně nahraditelný.

Samotného Zahálku se v úterý Právu nepodařilo kontaktovat, jeho odchod ale potvrdil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. „Samozřejmě nás to netěší a budeme se ještě snažit s ním jednat a přesvědčit ho k tomu, aby své rozhodnutí přehodnotil,“ řekl Martinec.

Zároveň dodal, že vedení útvaru udělá vše pro to, aby jeho případný odchod vyšetřování kauzy nenarušilo a mohlo pokračovat. „Tým funguje a pracuje v současné době i bez něj a jsem připraven ho ještě posílit,“ konstatoval šéf útvaru.

Podle informací Práva si Zahálka žádost o odchod do civilu podal v uplynulých dnech, a skončit by tak měl ke konci listopadu.

Za odchodem je nedůvěra mezi úřady

Důležité je přitom i pozadí detektivova rozhodnutí, které souvisí právě s kauzou Pandury.

Zahálka je totiž již několik týdnů na nemocenské, na kterou znechuceně odešel poté, co mu Inspekce policie provedla před dvěma měsíci šťáru v kanceláři kvůli úniku informace o identitě chráněného svědka Stephana Szücse.

Ten v Rakousku společnému policejnímu týmu vypověděl, že si v souvislosti s obří zakázkou řekl v roce 2008 blízký přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík o půlmiliardový úplatek.

„Zahálka tu prohlídku velmi těžce nesl a v podstatě se zhroutil,“ řekl k tomu dobře informovaný zdroj.

Je smutné, že si policie nedokáže takto důležité lidi udržet
bývalý ředitel Pavel Vrba

Zasáhla ho především vzájemná nedůvěra mezi jednotlivými orgány, které se na vyšetřování podílejí, z úniku citlivé informace se totiž navzájem obviňuje pražské Vrchní státní zastupitelství s Nejvyšším státním zastupitelstvím. Razie na začátku léta proběhla právě i v kanceláři pražského vrchního žalobce Vlastimila Rampuly.

Zahálka od té doby údajně pečlivě tajil všechny informace a nechával si je kvůli dusné atmosféře pouze pro sebe.

Podle bývalého ředitele jednotky Libora Vrby by byl jeho odchod do civilu pro útvar tvrdou ranou. „Je smutné, že si policie nedokáže takto důležité lidi udržet,“ konstatoval Vrba.

A Zahálka přitom není se svou žádostí o odchod do civilu sám, protikorupční policii podle informací Práva totiž opouští i další zkušení detektivové.

Policejní prezident Petr Lessy v této souvislosti v úterý uvedl, že situaci na útvaru v této souvislosti bedlivě sleduje. „Samozřejmě se tím zabýváme. Takových odborníků si nesmírně vážíme, mluvíme s nimi a snažíme se je u policie udržet,“ řekl Právu Lessy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám