Hlavní obsah

Nechráněný sex je sebevražda, ukazuje nová kampaň proti AIDS

Pokud se při sexu nechráníte, pácháte vlastně sebevraždu. Tímto lapidárním sdělením se nová kampaň snaží upozornit na rizika spojená s chorobou AIDS. Kontroverzně laděnou kampaň doprovázejí vedle videoklipů i plakáty s lidmi, kteří dobrovolně ukončili svůj život. Heslem kampaně, která odstartovala ve čtvrtek, je důrazné varování "Dej si bacha!".

Článek

"Nakazit se virem HIV je jako ortel smrti. Jediný rozdíl je v tom, že je to pomalá, plíživá smrt. Chceme, aby si to veřejnost uvědomila, proto je kampaň tak agresivní a šokující. Aby si lidé začali dávat bacha," řekl ve čtvrtek novinářům šéf pořádajícího sdružení Art for Life Martin Kámen, který je i autorem fotografií na plakátech se sebevrahy.

Na jednom z nich je žena, která strčila hlavu do trouby a otrávila se plynem. Na dalším jsou vidět nohy oběšence a na posledním muž, který si ve vaně podřezal žíly. Nechybí slogan "AIDS - taková horší sebevražda". Tváří projektu se stala zpěvačka Bára Basiková, která vystupuje ve spotu.

K radikální kampani vyburcovaly pořadatele i výsledky květnového průzkumu, který si nechali vypracovat. Podle něj nepovažuje AIDS za hrozbu 82 procent Čechů a Češek. Třetina lidí při náhodném sexu nepoužívá kondom. Víc než pětina dotázaných pak neví, zda se nákaza přenáší polibkem.

Foto: ČTK

Počty pacientů v Česku přitom rostou. Za prvních sedm letošních měsíců lékaři zaznamenali 91 nakažených virem HIV - 84 mužů a sedm žen. Za celý loňský rok přibylo do statistiky 180 infikovaných. Od roku 1986 do konce letošního července odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV celkem u 1613 lidí - u 1312 mužů a 301 žen. Nejčastěji se přenesl při nechráněném sexu. Celkem se tak infikovalo 87 procent lidí. Chorobou AIDS zatím v Česku onemocnělo 334 lidí a 175 na ni zemřelo. Letos do konce července jí podlehlo šest pacientů.

Podle Davida Jilicha z AIDS centra Fakultní nemocnice na Bulovce se sice v Česku zatím daří ve srovnání s jinými vyspělými státy udržet relativně příznivé počty, ale situace by se mohla rychle zhoršit. Podotkl, že ve Slovinsku byl podobný stav jako v Česku, nyní jsou tam čísla čtyřikrát vyšší. Nemocných přibývá raketovou rychlostí také ve východní Evropě.

Sdružení Art for Life funguje čtyři roky. V minulosti podporovalo Českou společnost AIDS pomoc a Dům světla. Na kampaň v listopadu navážou další akce.

Šokující kampaně nejsou výjimečné

K šokujícím osvětovým akcím kvůli AIDS přikročily i neziskové organizace v cizině. Velkou pozornost i protesty před dvěma lety vyvolala kampaň v Německu se sloganem "AIDS je masový vrah". Ve spotu mladá žena souložila s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Na plakátech ji kromě Hitlera objímal i Stalin či Saddám Husajn. Pořadatelé tehdy uvedli, že chtěli šokem lidi vyburcovat k tomu, aby se před nemocí chránili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám