Hlavní obsah

Z Prahy odstartoval Diamond Race, luxusní auta zamířila na D1

Právo, Josef Koukal
Aktualizováno

Asi padesát luxusních aut vyjelo ve čtvrtek odpoledne na závod Diamond Race. Na kapotách měly jejich posádky černé pásky, chtěly tak vyjádřit účast s oběťmi letecké tragédie, při níž ve středu zahynuli tři čeští hokejoví reprezentanti. Závodníci míří přes Brno do Budapešti, část pak pokračuje do Chorvatského Záhřebu a Slovinského Mariboru.

BEZ KOMENTÁŘE: Start závodu Diamond raceVideo: Novinky

 
Článek

„Černé stuhy přes emblém závodu nalepený na kapotách vyjadřuje naši soustrast s osudy našich hokejistů,“ řekl dopoledne ředitel závodu Milan Markovič.

Foto: Petr Horník, Právo

Účastníci závodu Diamond Race

Pořadatelé se podle jeho slov před startem letošního ročníku sešli s ředitelem dopravní policie Leošem Tržilem a ujistili ho, že závod neohrozí ostatní účastníky silničního provozu. „Smyslem akce není nikoho ohrožovat ani provokovat. Chceme z ní udělat hlavně společenskou událost,“ uvedl Markovič. „Nejsme tajný závod, trasa je přes půl roku dopředu oznámena na našem webu,“ zdůraznil.

Zatím nejsou problémy, hlásí policie

Podle Tržila se účastníci závodu zatím chovají spořádaně. Hromadný přejezd na Moravu absolvují hromadně podobně jako v loňském roce. Vozy se pohybují po dálnici D1  a jejich řidiči se zatím nedopustili přestupků.

Foto: Petr Horník, Právo

Účastníci závodu Diamond Race

Policie řešila několik provinění ještě před startem. Jeden z vozů překročil povolenou rychlost, , dva měly neplatné registrační známky. Případy předali policisté do přestupkového řízení.

Hlavní novinkou oproti minulým letům jsou podle Markoviče ještě luxusnější vozy, než jaké byly doposud při Diamond Race k vidění. „Přihlášeno je i několik sběratelských kousků,“ podotkl pořadatel a upozornil například na vůz Lamborghini vyrobený v sérii pouhých 250 kusů.

Foto: Petr Horník, Právo

Účastníci závodu Diamond Race

Trať závodu vede přes Velkou Bíteš a Brno do Budapešti, kam mají účastníci dorazit v neděli. Zúžená skupina bude pak pokračovat do slovinského Mariboru, kam by měla dorazit v pátek 16. září.

Foto: Petr Horník, Právo

Účastníci závodu Diamond Race

Podle moderátorky letošního ročníku Gabriely Partyšové mezi sebou účastníci vybrali do čtvrtka 147 tisíc korun, které odevzdají dvěma dětským domovům Krnsko a Jablonné v Podještědí. Peníze mají být podle organizátorů vynaloženy na zábavu dětí, ne tedy na opravy budov, ale například na nákup her nebo počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám