Hlavní obsah

Klaus o hokejistech: byli to vynikající sportovci

Prezident Václav Klaus ve středu prohlásil, že je otřesen tragickou smrtí hokejových reprezentantů v Jaroslavli. Havárie letadla, v němž cestoval ruský tým Lokomotiv Jaroslavl a na jehož palubě zemřeli také tři čeští elitní hráči, zasáhla rovněž řadu lidí z hokejového prostředí.

Foto: René Volfík , Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

„Jsem hluboce otřesen dnešní tragickou zprávou o letecké katastrofě v Jaroslavli, při níž zemřely desítky hokejistů z celého světa a mezi nimi tři čeští reprezentanti Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek,“ uvedl Klaus ve svém středečním prohlášení. „Byli to vynikající sportovci a skvělí reprezentanti. Jako hlava státu cítím obrovskou ztrátu a vyjadřuji tímto upřímnou soustrast jejich rodinám a pozůstalým,“ dodal prezident.

"Zpráva o jejich smrti nás šokovala. Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček se významnou měrou podíleli na největších úspěších našeho hokeje v posledních letech, především na zisku zlatých medailí ze světových šampionátů 2005 a 2010. Byli to nejen vynikající hokejisté, ale i výborní kamarádi a lidé," uvedl Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).

K neštěstí se vyjádřil také Vladimír Vůjtek, bývalý trenér Lokomotivu Jaroslavl: "Je to hrozné. Měl jsem tam spoustu blízkých známých, stýkali jsem se s rodinami... A ty kluky jsem ještě před půlrokem trénoval." Podle Vůjtka nebyly s letadlem, které se ve středu zřítilo, nikdy žádné potíže. "S tím letadlem jsme s týmem létali všude a nebyl jediný náznak nějakého problému. Je to jedno z nejbezpečnějších letadel a bylo o něj perfektně pečováno,“ řekl Vůjtek.

"Nemám slov, protože na to se nedá nic říct. Honza Marek se mnou mluvil před 14 dny a říkal mi, že se mu narodilo dítě. Že tam nechce být a že půjde domů, že půjde do Sparty," řekl Radiu Impuls trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

"Je to nejčernější den v historii našeho sportu... Je to strašná tragédie pro světové hokejové společenství také proto, že se dotýká tolika národů... Naše myšlenky a modlitby jsou u rodin a přátel obětí," prohlásil René Fasel, předseda Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Reklama

Výběr článků

Načítám