Hlavní obsah

Léto bylo nadprůměrně teplé i přes deštivý červenec

Novinky, jim

Meteorologové zhodnotili statistiky uplynulého léta a dospěli k faktu, že období od 1. června do 31. srpna bylo o půl stupně teplejší, než činí průměr z let 1971 až 2000. Nejvíce slunce si užívali na Čáslavsku, nejméně v okolí Labské boudy. Celkově letošní naměřené hodnoty naznačují teplejší vývoj počasí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Letos bylo toto období poněkud rozkolísané, s chladnými i velmi teplými epizodami,“ konstatoval meteorolog Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj bylo léto o půl stupně Celsia teplejší než dlouhodobý průměr.

Statistiky vyšroubovaly měsíce červen a srpen, zatímco červenec, který má být nejteplejším dnem roku, byl chladnější.

Během června napadlo na českém území 205 milimetrů srážek, tedy o deset procent pod dlouhodobým průměrem. V červnu si bylo možno mnohem více užít slunečných dnů, v průměru dopadaly sluneční paprsky do ČR po 209 hodin. Nejméně na Lysé hoře v Beskydech (110 hodin), nejvíce v Čáslavi (264 hodin).

Červenec chladnější než červen

Průměrná červnová teplota činí 17,3 stupně Celsia, což je o 1,5 stupně nad normálem. Nejteplejším dnem měsíce byl 22. červen, kdy sice teploty sahaly k tropickým hodnotám, zároveň se však do Čech i na Moravu dovalily odpoledne bouřky.

Červenec nám mnoho radosti neudělal. Průměrná teplota byla 16,8 stupně Celsia, což je minus 0,9 stupně oproti normálu z let 1971 až 2000,“ uvedl Dvořák s tím, že měsíc byl podle statistik dokonce chladnější než červen. „Nejstudenější přitom byly hned první červencové dny,“ poznamenal meteorolog.

Výjimečný byl červenec zejména hustotou srážek, podle ČHMU napadlo celkem 144 milimetrů, což je 164 procent oproti normálu. Také k opalování nebyly podmínky příliš příznivé, na české území dopadlo jen 78 procent slunečních paprsků oproti normálu. Ze Slunce se nejvíce radovali opět obyvatelé Čáslavska, kde pozorovatelé naměřili 206 hodin, nejméně pak spočítali na Labské boudě - 108 hodin.

Po chladném červenci zvýšil letní teplotní statistiku srpen, a to především zásluhou závěrečných tropických dní. Mezi 21. a 25. srpnem se vychýlily teploty o 6,5 stupně Celsia nad dlouhodobý průměr. Celkově byl ale měsíc jen o jeden stupeň Celsia teplejší. Zaznamenáno bylo celkem 64 milimetrů srážek. „Pravděpodobně to bude průměrné nebo slabě podprůměrné množství,“ uvedl Dvořák.

Slunce svítilo nad Českou republikou po 218 hodin, nejvíce ho měli k dispozici lidé z Uherského Hradiště (271 hodin), nejméně zase lidé z okolí Labské boudy (148 hodin).

Ze statistik všech měsíců letošního roku vyplývá, že rok 2011 je o 0,71 stupně teplejší než obvykle.

Odchylky od průměrné teploty naměřené od začátku roku
Leden0,8 °C
Únor-1,1 °C
Březen0,7 °C
Duben3,2 °C
Květen0,5 °C
Červen1,5 °C
Červenec-0,9 °C
Srpen1,0 °C
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám