Hlavní obsah

Tisícovka lidí ve Varnsdorfu protestovala proti Romům a vysoké kriminalitě

– Varnsdorf • Aktualizováno
Právo, Novinky, koc, mif

Napětí na Šluknovsku graduje. Na tisíc lidí se sešlo ve Varnsdorfu kvůli nespokojenosti s vysokým nárůstem kriminality a se sociálně nepřizpůsobivými občany. Protestovat se rozhodli především místní obyvatelé, které přijela podpořit jen hrstka příznivců krajní pravice. Policie se přitom obávala, že v sobotu do Varnsdorfu přijede daleko více radikálů.

Článek

Na místě zasahují stovky policistů. Ti jsou ve Varnsdorfu už od ranních hodin, protože se obávají protestního pochodu radikálů. Pozvánku na něj vyvěsilo na svých webových stránkách neonacistické hnutí Svobodná mládež. Příznivců krajní pravice se ale nakonec dostavily jen dvě desítky.

Foto: Jiří Forman , Novinky

Protestovat kvůli nespokojenosti s vysokým nárůstem kriminality a se sociálně nepřizpůsobivými občany přišlo v sobotu tisíc lidí.

Protestovat se ale rozhodli po páteční akci opět především místní obyvatelé. Po 17. hodině se zhruba půltisícový dav protestujících vydal z náměstí směrem k jedné z ubytoven, kde bydlí Romové. Postupně se k průvodu přidávali další lidé, po šesté hodině jich bylo okolo tisíce. Objevil se i aktivista Lukáš Kohout, který svolal páteční protestní akci. [celá zpráva]

Policisté opakovaně vyzvali dav lidí, aby se rozešel. Akce totiž nebyla dopředu řádně ohlášena na městském úřadu podle zákona. Policejní kordon nakonec pochod zastavil ještě předtím, než se protestující stačili dostat k ubytovně. K zastavení průvodu museli policisté využít i obušky.

Tisíc lidí se pak vydalo směrem k druhé ubytovně Sport. Policie ale mezitím stačila zablokovat všechny přístupové cesty. Dav se jí podařilo zastavit zhruba půl kilometru před ubytovnou. Policejní zátarasy v každé ulici po šesté hodině okupovalo několik stovek lidí.

Foto: Jiří Forman , Novinky

Romové se chtějí proti protestujícím bránit.

U ubytovny Sport se již v odpoledních hodinách začali srocovat Romové. Na místě jich bylo více než 150. Až k ubytovně se ale přes policejní zátarasy nikdo z protestujících nedostal.

Foto: Jiří Forman , Novinky

Okolo sedmé hodiny začali někteří z protestujících odcházet.

Policisté před sedmou hodinou zadrželi čtyři lidi. Mezi nimi byl i aktivista Lukáš Kohout. Dva demonstranti čelí obvinění kvůli útoku na policisty.

Před osmou hodinou začali někteří demonstranti odcházet. Na protestující i Romy přesto neustále dohlíží kromě policie také antikonfliktní tým.

Foto: Jiří Forman , Novinky

Na protestující i Romy přesto neustále dohlíží kromě policie také antikonfliktní tým.

Policie u příjezdů do města už od rána namátkově zastavují auta a kontrolují řidiče, jestli nepřevážejí do města zbraně nebo předměty, které by mohly být jako zbraň použity. Saská policie zesílila kontroly u hranic s Českem se zaměřením na německé pravicové extremisty, kteří by mohli podpořit české demonstrující radikály.

Atmosféra na Šluknovsku houstne

V regionu v posledních měsících eskalovalo napětí mezi starousedlíky a Romy, které tam sestěhovaly realitní kanceláře spekulující s byty. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku.

O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku mladíků v Rumburku. Minulý týden se na několika místech na severu Čech odehrály protiromsky zaměřené demonstrace, při nichž musela zasahovat i policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám