Hlavní obsah

Klaus závidí Schwarzenbergovi jeho autoritu, rýpnul si Kalousek

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek si v pátek neodpustil reakci na kritická slova prezidenta Václava Klause adresovaná ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Kalousek ve zjevné narážce na Klause prohlásil, že někteří politici šéfovi české diplomacie závidí jeho autoritu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Pan prezident veřejně zapochyboval o schopnosti pana ministra zahraničí polemizovat či argumentovat o zahraniční politice. Myslím si, že pan ministr zahraničí Schwarzenberg o této schopnosti přesvědčuje způsobem, který si získal ve světě i v Evropě takovou autoritu, že mu ji může každý český politik závidět,“ řekl Kalousek a dodal: „A někteří zřejmě i závidí.“

Klaus ve čtvrtečním vydání pořadu ČT Před půlnocí kritizoval Schwarzenberga, který podle něj do vládní koncepce zahraniční politiky nezapracoval zásadní připomínky z Hradu vznášené od jara. Prezident své námitky řekl tento týden na shromáždění českých velvyslanců, ale ministr s ním nepolemizoval.

"To on schopen není. Je bohužel schopný utrousit nějakou poznámku prvnímu novináři, kterého potká. A to je jednání, které moc aristokraticko-knížecí není," poznamenal prezident. [celá zpráva]

Položil rovnítko mezi sebe a Bátoru, diví se Kalousek

Ministr financí se rovněž pozastavil nad prezidentovými slovy, že za útoky na Ladislava Bátoru stojí strach vystoupit otevřeně přímo proti hlavě státu.

„Tím výrokem položil pan prezident rovnítko mezi sebe a pana Bátoru. To je jeho hodnocení. Já bych se pana prezidenta nikdy nedovolil takhle dotknout,“ prohlásil Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám