Hlavní obsah

V Praze se demonstrovalo proti Bátorovi, podle zelených je jen figurkou

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S transparenty Pravdu a lásku, ne hradní chásku, Bátora a Kikina, jedna velká rodina či Pane Bátoro, vašimi slovy: konzervativci, jděte už do hajzlu přišly demonstrovat ve čtvrtek před ministerstvo školství odhadem dvě až tři stovky lidí proti působení Ladislava Bátory na úřadu. Protestní akci pořádala ve spolupráci s nevládními organizacemi Strana zelených (SZ). Její předseda Ondřej Liška varoval před růstem pravicového extremismu a rasismu ve společnosti a jeho pronikání do politiky.

Demonstrace proti Ladislavu BátoroviVideo: Novinky

 
Článek

„Bátora je lakmusový papírek spolku, který chce založit novou stranu založenou na šovinismu, homofobii, antisemitismu, odporu proti EU a ultranacionalismu,“ uvedl Liška.

Do této skupiny kromě Bátory zařadil šéf zelených i prezidenta Václava Klause, jeho vicekancléře Petra Hájka, ředitele politického odboru na Hradě Ladislava Jakla a předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou.

Bátoru prý kryje ministr i Klaus

Podle předsedy SZ se Bátora těší krytí nejen od ministra školství Josefa Dobeše, ale i od Klause. Liška uvedl, že Bátorovy názory jsou v „přímém protikladu k hodnotám tolerance, respektu odlišnosti a společné evropské budoucnosti“ a že na resortu školství nemá co dělat. Dobeše vyzval k jeho odvolání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátor se dívá z okna na demonstraci.

Liška upozornil, že Bátorova rétorika je nebezpečná v době, kdy na severu Čech proběhl pogrom proti Romům. „Toto je rasismus, toto je fašismus, toto je zlo, kterému otevírají cestu naši nejvyšší politici,“ podotkl s tím, že tím dláždí cestu lidem s extremistickými názory z druhé republiky.

Liška odmítl, že by pořádal hon na čarodějnice či že by chtěl omezovat svobodu slova. „Ať Bátora hlásá, co chce, ale jako soukromá osoba, ne jako státní úředník placený z našich daní. Sdílíme ale společnou obavu o osud naší v země, když do nejvyšších pater politiky proniká fašismus, antisemitismus a homofobie,“ uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti označili Bátoru za devianta.

Podle šéfa zelených je nepřípustné, aby Klaus na Hrad „zval reprezentanty krajní pravice, dával jim společenskou vážnost a nechal si od nich přát k narozeninám“.

Dohoda o změně postu je fraška, tvrdí Liška

Dohodu ministra Dobeše s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem označil za výsměch a za faktické povýšení Bátory. Přechod z pozice personálního ředitele na post vicekancléře je podle něj trafika a shnilý kompromis.

„Prostředky na funkci, která ve středu ještě neexistovala, by stačily na několik asistentů učitele pro romské děti,“ doplnil.

Na začátku demonstrace během Liškova projevu se nesouhlasně ozvalo několik Bátorových příznivců, jinak protestní akce proběhla bez incidentu a demonstranti se po hodině rozešli.

Reklama

Výběr článků

Načítám