Hlavní obsah

Sněmovna důchodovou reformu pozmění jen mírně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní důchodovou reformu sněmovna zřejmě pozmění jen mírně. Rozhodovat o ní bude nejdříve v pátek. Opozice se opět pokusí všechny tři zákony zamítnout. Navrhla to ČSSD při dnešním druhém kole projednávání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Reforma má především umožnit vyvedení části peněz ze solidárního penzijního systému na individuální spoření v důchodových fondech, tedy takzvaný druhý pilíř důchodového systému. Prvním má zůstat současné průběžné financování důchodů státem, třetím pak nynější doplňkové penzijní spoření.

"Druhý pilíř je zcela nadbytečný, vyvádění peněz je zcela nepřijatelné," tlumočil výhrady sociální demokracie její poslanec Václav Votava. Sociální demokraté argumentovali také peticemi proti reformě, proti níž před prázdninami protestovali odboráři. Výhrady proti druhému pilíři měli i zaměstnavatelé.

Sněmovní rozpočtový výbor navrhl v reformě rozšířit proces přeměny dosavadních penzijních fondů na penzijní společnosti. Poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09) pak v doprovodném zákoně navrhla v návaznosti na červnový verdikt Soudního dvoru Evropské unie, aby bylo ze zákona obecně vyloučeno další dorovnávání takzvaných slovenských důchodů. Týkalo se to lidí, kteří pracovali v době Československa na Slovensku a dnes kvůli tomu dostávají nižší penzi. Podle evropského soudu je to diskriminační vůči lidem z ostatních států sedmadvacítky.

Schůze bude pokračovat ve čtvrtek

Schůze sněmovny bude pokračovat ve čtvrtek. Poslanci dostali až dnes večer stanoviska sociálního výboru k předlohám sociální reformy, jejímž projednáváním ve druhém čtení má mimořádné zasedání dolní komory pokračovat. Mezi rozdáním usnesení výboru a projednáním návrhu na plénu musí podle jednacího řádu uplynout nejméně jeden den.

Sociální výbor zasedal k sociální reformě od dnešního rána, jednání skončil dopoledne zhruba v 10:00. Poslanci dostali ale jeho stanoviska kolem 19:00. Znamenalo by to, že v jednání by mohli pokračovat až ve středu od 19:00. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) přerušila zasedání do čtvrtečního rána.

Jednací řád sněmovny uvádí, že "předseda sněmovny zajistí vytištění usnesení výboru, popřípadě oponentní zprávy k návrhu zákona a doručí je všem poslancům nejméně 24 hodin před zahájením druhého čtení návrhu zákona".

Ve středu se pravidelně schází vláda. Když zasedají poslanci, začíná obvykle jednat až odpoledne. Tuto středu ministři zahájí proto jednání jako obvykle v 09:00.

Poslanci dnes zahájili kromě mimořádné schůze, na níž jsou zařazeny hlavně reformní předlohy, také schůzi řádnou. Řádná schůze byla přerušena až do pátku. Změna, aby mohla pokračovat ve středu, údajně není možná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám