Hlavní obsah

Nečas pozdržel reformu státního zastupitelství

Právo, Radim Vaculík

Měla to být průlomová a všemi vítaná novela, která by státním zástupcům přinesla mnohem větší nezávislost, jistotu a omezila korupci. A také dala jasná pravidla pro jmenování a odvolání šéfů zastupitelství či omezila jejich funkční období.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Už v březnu letošního roku návrh představil veřejnosti ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s tím, že by změna mohla začít platit ještě letos v září. Jenže realita je úplně jiná a vypadá to, že novela skončí na delší dobu v lepším případě v šuplíku, v tom horším v koši.

Premiér Petr Nečas (ODS) ji stáhl z jednání vlády s odůvodněním, že místo dílčí změny chce počkat na komplexní úpravu zákona o státním zastupitelství, což znamená více než roční zdržení proti původním plánům. Chystaný kodex totiž ještě zdaleka není hotový a ani legislativní proces nebude jednoduchý.

Problémové dvojvládí

Navrhovaná novela přitom měla rychle vyřešit opakované problémy s odvoláváním vrchních či krajských státních zástupců. Nově měl vedoucí žalobce místo ministra odvolávat kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Soudy totiž daly za pravdu například sesazenému ústeckému krajskému státnímu zástupci Janu Jakovcovi, který se úspěšně bránil a díky tomu se mohl letos v březnu vrátit na své místo. Jenže to už mezitím obsadil nový krajský státní zástupce Jiří Křivanec. Výsledkem je, že už několik měsíců vládnou svému úřadu společně.

Úspěšný proti svému odvolání byl u českých soudů i olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan.

A neposlední v řadě je případ vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly. Pospíšil dlouhé měsíce váhal s jeho odvoláním, které požaduje již od jara nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, právě kvůli nejasné zákonné úpravě. Pospíšil nakonec Rampulu odvolal, ale jeho rozhodnutí je nepravomocné a Rampula se v případě potvrzení chystá obrátit na soud.

„Já jsem svou povinnost splnil a dílčí novelu do vlády odevzdal, ale pravděpodobně se bude hledat jiné řešení v podobě komplexnější novely a vznikne koaliční skupina pro reformu justice a státního zastupitelství,“ řekl Právu nyní Pospíšil.

Zástupci koalice se podle něj v nejbližších dnech či týdnech potkají a budou se prý bavit, zda jít cestou dílčích menších novel, jako je tato, anebo připravit celý velký kodex. Je však jasné, že to přinese další zdržení. „To ale není na mně, já svůj úkol splnil,“ bránil se ministr.

Na novelu se ptal i Zeman

Na důvody, proč na úpravu padá už tři měsíce v budově Strakovy akademie prach, se kromě Práva vyptával i Zeman.

„Už před časem jsem se na to ptal pana ministra a ten mi sdělil, že to premiér z jednání vlády stáhl,“ řekl Právu Zeman.

Byl tím překvapen i proto, že už po jeho jmenování se dohodl s Pospíšilem a Nečasem, že se nejdříve rychle připraví a schválí právě novela o funkčních obdobích žalobců a teprve pak se dokončí velká komplexní novela zákona o státním zastupitelství.

„Jenže potom jsem někde potkal pana premiéra a ten mi řekl, že se rozhodl, že ty změny půjdou všechny spolu v jednom velkém zákoně, a že tedy ta dílčí se zatím řešit nebude. Možná je to i určitý signál, jak dalece se to teda myslí se státním zastupitelstvím,“ doplnil Zeman.

„Je to zdržení minimálně půldruhého roku. Naštvání je slabé slovo. To víte, že mě to mrzí, ale neudělám s tím nic,“ neskrýval své rozladění Zeman.

Odloží se prý totiž mimo jiné tolik proklamovaná snaha o nezávislost žalobců na politice a výkonné moci, Zeman se dokonce obává i destabilizace už tak dost kritizovaného systému státního zastupitelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám