Hlavní obsah

Církve kývly vládě na vyrovnání, dostanou 59 miliard a část majetku

• Aktualizováno
Právo, jov

Církve a náboženské společnosti ve čtvrtek vyjádřily souhlas s návrhem restitucí, který vypracovala vládní komise. Ta navrhuje navrátit církvím část majetku v podobě polí, lesů a rybníků v hodnotě 75 miliard korun a za zbylý vyplatit kompenzaci 59 miliard. Do konce srpna je třeba ještě doladit poslední bod, a to délku přechodného období, po které bude stát dále církve finančně dotovat. Příslušný zákon by mohl platit od roku 2013.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva olomoucký arcibiskup Jan Graubner, arcibiskup Dominik Duka, ministr kultury Jiří Besser a ministr financí Miroslav Kalousek (oba TOP 09)

Článek

„Všechny zásadní body byly přijaty a byla shledána shoda názorová. To, co se objevilo jako určitá ne neshoda, ale jako potřeba doladit, tak je určitá diskuse o tzv. přechodném období, jakým způsobem ho případně zkrátit,“ řekl pražský arcibiskup Dominik Duka po jednání se členy vládní komise na ministerstvu kultury.

Finanční kompenzace za nevydaný majetek by se měla vyplácet 30 let. Přechodné období, kdy by stát církve nadále dotoval, podle Duky umožní zodpovědně nastartovat převzetí majetku. Mělo by zahrnovat období 20 let a méně. V současnosti dostávají církve na platy 1,4 miliardy korun ročně.

„To celkové období je 30 let, kdy se bavíme o postupném splácení té částky 59 miliard. Ale přechodné období se týká pouze 20 let. Tady je právě určitý prostor pro další diskusi. To znamená, jestli to skutečně bude 20 let a jestli to bude v modelu, který jsme diskutovali na straně církví a náboženských společností. Kdy jsme my navrhovali, že prvních pět let zůstane konstantních a dalších 15 let bude postupně klesat tato částka,“ vysvětlil tajemník Federace židovských obcí v ČR Tomáš Kraus, který je přesvědčen o tom, že bude nalezena se státem shoda. „Dohodli jsme se, že se samozřejmě dohodneme,“ dodal.

Vláda věc projedná v září

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) ve čtvrtek uvedl, že další jednání se uskuteční 25. srpna. Věří přitom stejně jako Kraus, že k definitivní dohodě dojde. Besser ocenil, že ze sedmi bodů, o kterých stát s církvemi jednal, chybí doladit už jen jeden. Zástupcům církví a náboženských společností za jejich přístup poděkoval.

V polovině září by parametry církevních restitucí měla dostat na stůl vláda. Pokud bude kabinet souhlasit, ministerstvu kultury vypracuje samotný zákon. V případě schválení parlamentem by měla norma vstoupit v platnost od 1. ledna 2013.

Částka, kterou stát církvím vyplatí, nebude úročena, jak počítal původní návrh vlády Mirka Topolánka (ODS), ale valorizován pouze o inflační doložku.

ČSSD proti, VV mají výhrady

S návrhem vládní komise nesouhlasí ČSSD. První místopředseda strany Michal Hašek odmítl přímé finanční odškodnění církví. Soc. dem. podle něj vidí řešení v ustavení náboženské matice, z jejíhož výtěžku by se činnost církví pokrývala.

Postoj soc. dem. je klíčový vzhledem k tomu, že tato strana disponuje nadpoloviční většinou hlasů v Senátu. Besser ale soudí, že v parlamentu bude nalezena podpora. Poukázal například na to, že církevní restituce odblokují majetek měst a obcí. Soudí, že starostové budou na zákonodárce působit, aby normu podpořili.

Připomínky mají ale také Věci veřejné. Stranický lídr Radek John v červenci uvedl, že by měl stát vrátit pouze fyzický majetek a finanční náhrady odložit na později.

Většinu zabraného majetku (98 procent) vlastnila před rokem 1948 katolická církev, ta se ale zavázala, že část svého nároku (17 procent) přenechá ostatním církvím a společnostem. Komunistický režim odebral církvím 181 tisíc hektarů lesů a 72 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám