Hlavní obsah

KSČM dostihla ODS, lidovci a zelení by se vrátili do Sněmovny, tvrdí průzkum

Novinky, jas

I v červenci by se vítězem sněmovních voleb stala ČSSD se 73 poslanci. Na druhém místě by skončili komunisté a občanští demokraté, kteří by shodně měli 39 poslanců. TOP 09 by měla 33 poslanců. Do Sněmovny by se podle volebního modelu společnosti Factum Invenio dostali i lidovci s devíti poslanci a zelení se sedmi zástupci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Komunisté by se díky svému výsledku stali společně s ODS druhou nejsilnější stranou ve Sněmovně.

Spolu s nimi by ČSSD měla pohodlnou většinu 112 křesel. Naopak s podporou lidovců a zelených by sociální demokraté většinovou koalici vytvořit nemohli - chybělo by jim 11 mandátů.

Strany nynější vládní koalice od voleb výrazně oslabují. "Pravicové strany ODS a TOP 09 by dohromady získaly pouze 72 mandátů, a polovinu by nepřekročily ani utvořením koalice s KDU-ČSL a Stranou zelených. Ta by měla pouze 88 mandátů," upozorňuje agentura. Pod pětiprocentní hranicí naopak skončily VV.

"Z porovnání aktuálního volebního modelu se skutečnými výsledky voleb je patrné, že pozice vládní koalice je výrazně oslabena. Největší podíl na tom mají Věci veřejné, které by proti volbám 2010 ztratily 7,2 procentního bodu. ODS by oproti roku 2010 ztratila 3,5 procentního bodu a TOP 09 dva body," konstatuje agentura.

"Podpora parlamentní opozice naopak narostla o plných 12 procentních bodů. ČSSD k tomu přispěla nárůstem o sedm procentních bodů, KSČM o pět procentních bodů," uzavírá průzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám