Hlavní obsah

Trojice senátorů jede na kolech z Třince do Prahy, chtějí poznat stav silnic

– Třinec
Právo, Anna Bortlíčková

Zmapovat stav českých silnic i chování řidičů k cyklistům chtějí sociálnědemokratičtí senátoři Petr Vícha (obvod Karvinsko), Jozef Regec (Blansko) a Petr Gawlas (Jablunkovsko), kteří v pátek ráno na kolech vyrazili z Třince do Prahy. Trasu dlouhou 444 kilometrů chtějí zvládnout za dva dny.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Start průzkumné cesty senátorů kolem vlasti - v popředí zprava Regec, Gawlas, Vícha a jeho dcera Alžběta.

Článek

„Všichni jsme se na tu jízdu poctivě připravovali, jede s námi i realizační tým, máme kompletní servis,“ řekl Právu bývalý československý a český reprezentant v silniční cyklistice, nyní viceprezident Českého svazu cyklistiky Regec a doplnil, že jako bývalý sportovec s přípravou problém neměl. Jednou až dvakrát týdně trénoval starosta Bohumína Vícha, který je nadšeným cyklistou a jezdí i delší trasy. Dva měsíce intenzivního tréninku má za sebou místostarosta Jablunkova Gawlas. „Seděl jsem na kole skoro denně, když nepršelo,“ poznamenal.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Někdejší slavný cyklistický závodník Jozef Regec několik minut před startem v Třinci.

Start pelotonu ovšem provázel déšť. „Myslím, že to celkový harmonogram nenaruší,“ věří Gawlas. „Začátek je zlý, ale doufám, že konec bude skvělý,“ řekl Regec.

Peloton se dal do pohybu výstřelem ze startovací pistole kolem 7 hodin ráno z náměstí Svobody v Třinci. Cestu z Třince do Prahy se senátory na kolech absolvují také Víchova dcera Alžběta a syn soc. dem. senátora Miloše Malého z Kroměříže, Ondřej. Několik senátorů a sportovců se k pelotonu připojí po trase.

Otcem nápadu vydat se na kole z nejvýchodnější části země do Prahy je Vícha. „Jozefa Regece, někdejšího slavného cyklistického závodníka, nápad nadchl, chopil se té myšlenky a nakonec nás jede více. Jsem tomu rád, můžeme se střídat na špici, v závěsu se jede trochu lépe,“ řekl Právu Vícha.

Dnes má peloton v plánu ujet 212, v sobotu pak 232 kilometrů. Do cíle, k sídlu Senátu v Praze, by měl dorazit v sobotu večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám