Hlavní obsah

Nacionalisté pochodovali Svitavami na podporu vězněného vraha

Právo, Jiří Bednář
Svitavy
Aktualizováno

Bezmála 150 nacionalistů prošlo v sobotu odpoledne Svitavami na podporu Vlastimila Pechance odsouzeného v roce 2003 za vraždu svitavského Roma Oty Absolona. Za skandování nacionalistických hesel průvod přešel od nádraží na náměstí, kde jedna z účastnic přečetla dopis, který Pechanec poslal z plzeňské věznice.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Extremisté mají Vlastimila Pechance za nevinného.

Článek

Akci monitorovalo 130 příslušníků pořádkových sil včetně jízdní jednotky, nad městem kroužil i policejní vrtulník.

Na náměstí využil shromáždění předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas a promluvil k přítomným. V projevu kritizoval současnou vládu a několikrát zdůraznil, že režim v ČR spěje k totalitě.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Extremisté mají Vlastimila Pechance za nevinného.

Na náměstí se hodlala dostat i osmičlenná skupina příznivců hnutí Antifa. „Naše hlídka jim v tom ale zabránila,“ řekla svitavská policejní mluvčí Anna Štegnerová.

Krátce před šestnáctou hodinou, když se průvod vrátil zpět na svitavské nádraží, svolavatelka akci ukončila. „Nemáme žádné poznatky, že by došlo k nějakému incidentu,“ sdělila Štegnerová.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Šéf DSSS Tomáš Vandas hovoří k nacionalistům shromážděným ve Svitavách na podporu odsouzeného vraha Vlastimila Pechance

Vlastimil Pechanec byl potrestán sedmnáctiletým vězením za to, že v roce 2001 na jedné ze svitavských diskoték nožem zavraždil 30letého Absolona. Vinu nikdy nepřiznal a své odsouzení považuje za politicky motivované. Jeho příznivci se ve městě na jeho podporu scházejí každoročně od roku 2006.

Družka Oty Absolona v roce 2002 podlehla rakovině. Pár měl dvě malé děti. .

Reklama

Výběr článků

Načítám