Hlavní obsah

Hladiny řek v Libereckém kraji už v noci nestoupaly, dál ale prší

Právo, Barbora Silná
Liberec

Hladiny řek v Libereckém kraji, především na Frýdlantsku, v noci na pátek už příliš nestoupaly. Stav ohrožení ale dál platí na čtyřech místech v kraji. Na nejpostiženějším Frýdlantsku se ale situace od čtvrtečního večera nijak nezhoršila, přesto jsou zde všichni dál v pohotovosti.

Foto: Barbora Silná, Právo

Hasičské auto ve Vísce-Višňové

Článek

„Zatím jsme zhruba na stejné úrovni jako včera dopoledne. Zaplaveny jsou Předlánce, ve Vísce se voda vylila na louky a zatopila zahrady, do domů se ale nedostala,“ řekl Právu v pátek ráno velitel višňovských hasičů Lubomír Erban. Přesto ale dál čekají, co udělá ranní vydatnější déšť v Jizerských horách.

„Voda zatím neohrožuje domy, ale stále prší a půda je nasáklá, takže se voda nemá už kam vsakovat. Okolo páté hodiny v Jizerských horách hodně pršelo, tak uvidíme, co nám to udělá s tokem tak za dvě hodiny,“ konstatoval v rozhovoru s Právem v sedm hodin ráno velitel sektoru Raspenava Josef Hanzl.

Foto: Barbora Silná, Právo

Lužická Nisa v Liberci se sice nevylila z břehů, neboť je zde koryto velmi hluboké, její hladina se ale pohybuje těsně pod druhým povodňovým stupněm.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byly nejvydatnější srážky v České republice v noci na pátek zejména nad Jizerskými horami. Úhrnné srážky na stanici v Bedřichově dosáhly nejvyšší hodnoty 90 milimetrů srážek. V Libereckém kraji pak spadlo od čtvrtka více než 150 milimetrů srážek. Předpovědi počasí nejsou zatím příliš optimistické.

Kvůli vodě je stále uzavřena silnice třetí třídy z Vísky do Minkovic a dál do Višňové, neprůjezdné jsou i silnice 356 a 357 z Višňové na Předlánce. Do Višňové je průjezdná jediná silnice přes provizorní most ve Vísce. Ten byl ve čtvrtek večer uzavřen, nyní už je průjezdný. „Může se to ale každou chvíli změnit,“ varoval Erban.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám